Bănci și Asigurări

Isărescu avertizează: Capcana populismului este „drumul spre iad“ pentru România

Isărescu avertizează: Capcana populismului este „drumul spre iad“ pentru România

Autor: Claudia Medrega

30.09.2010, 23:45 66

Riscul ca politicienii să promită mai mult decât poate să deaeconomia, care a făcut foarte mult rău României în ultimii ani, nepândeşte din nou odată cu apropierea alegerilor, iar capcanapopulismului este exact "drumul spre iad", consideră MugurIsărescu, guvernatorul BNR.

Într-o intervenţie deosebit de dură la adresa discuţiilor peteme economice de pe scena politică, şeful băncii centrale afolosit în mod repetat expresii precum "nonşalanţăînspăimântătoare" şi "drumul spre iad". El a criticat dezbaterilelipsite de claritate şi uneori chiar hilare în privinţa problemelorfiscale şi a susţinut că factorul politic are rolul să găseascăechilibrul între ceea ce se poate şi ce se doreşte şi săechilibreze pe generaţii povara fiscală.

"Capcana populismului ne pândeşte, este aproape dominantă îndiscursul public de astăzi şi este exact drumul spre iad pentruRomânia. Riscul de a confunda dorinţa cu putinţa a făcut dejasuficient de mult rău economiei. Acest risc ne pândeşte pentru căalegerile se apropie. Tentaţia de a promite mai mult decât poate sădea economia va reapărea", a afirmat Isărescu.

În opinia guvernatorului BNR, politicile fiscale şi cele privindforţa de muncă au stârnit, mai ales în acest an, prea multe pasiunipolitice, sociale şi sindicale, având la bază un studiu prea puţinaprofundat. Iar dezbaterile privind deficitul bugetar se poartă deparcă cineva "aruncă cu bani din cer", spune Isărescu.

"Problema deficitului bugetar este tratată cu o nonşalanţăînspăimântătoare. Iar chestiunea structurii şi a poverii datorieipublice este trecută pe plan secund şi nici măcar asuprageneraţiilor viitoare, ci pe umerii altcuiva."

Deşi volumul datoriei publice nu este încă îngrijorător, ritmulrapid de creştere este alarmant.

"Bineînţeles că avem probleme sociale, bineînţeles că avemcategorii sociale care suferă, avem datorii între generaţii. Dartoate problemele sociale, toate datoriile pe care încercăm să leplătim nu pot să se rezolve decât prin activitate economică, prinmuncă. Descurajarea muncii pentru obţinerea de voturi - evidentăpentru că ţara are mai mulţi votanţi pensionari decât votanţicontribuabili, nu înseamnă decât drumul spre iad pentruRomânia."

Cât priveşte ţinta de a ajunge la o creştere economicăsănătoasă, Isărescu spune că Româniă ar trebui să se ferească desoluţii uşoare care apar imediat după colţ, gen depreciereacursului de schimb şi ieftinirea creditării.

"Dacă repartizăm în continuare resursele pentru consum trăind cuiluzia că aşa stimulăm creşterea economică, cred că picăm într-omare capcană. În primul rând trebuie să alocăm resursele, puţinecâte sunt, spre investiţii. Este prima regulă peste care cred că setrece cu o nonşalanţă înspăimântătoare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO