Bănci și Asigurări

​Isărescu, BNR: Noi am avut suişuri şi coborâşuri dar nu prăbuşiri

​Isărescu, BNR: Noi am avut suişuri şi coborâşuri...

Autor: Liviu Popescu

25.02.2016, 11:42 680
Când vorbim despre trecerea leului la convertibilitate, ne comparăm de regulă cu Cehia, Ungaria. Şi spunem că am fost în urmă. Şi aşa a fost. Am început în 90 şi în 2006 liberalizam în totalitate conturile de capital, a afirmat astăzi Isărescu la conferinţa Un sfert de veac de la redeschiderea pieţei valutare.
 
La nivel istoric şi România s-a mişcat destul de repede şi faptul că după zece ani de la liberalizatea conturilor de capital, convertibilitatea deplină a leului a rezistat şi la o criză majoră fără mişcări mari de curs.

Alte declaraţii

În urmă cu doi ani am fost pentru prima oară în Argentina. Însetat de regulă de istoric, nu am putut să nu mi aduc aminte când am văzut oraşul acela superb. În spate am auzit campion, campion, exchange, exchange. Erau câţiva semioficiali ai pieţei negre. Şi apoi mi-am adus aminte că noi am avut suişuri şi coborâşuri dar nu prăbuşiri.

Dacş suntem la un seminar de istorie, putem să comparăm ce s-a întâmplat în România cu alte şări.

Ne-am dus acolo unde ne-am propus în 1991. S-a început de la Guvernul Petre Roman, cei care s-au ocupat cu reforma şi transformarea din temelii a economiei româneşti.

Lansarea primei licitaţii a fost rodul efortului mai multor entuziaşti de la acea vreme din conducerea BNR, din câteva direcţii de specialitate şi cu sprijinul asistenţei tehnice de la FMI şi de la Banca Belgiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO