Bănci și Asigurări

Isărescu, BNR: Noi nu folosim ca ţintă în modelul nostru creşterea economică. Noi ţintim rata inflaţiei, aşa ne cere legea

Isărescu, BNR: Noi nu folosim ca ţintă în modelul nostru creşterea economică. Noi ţintim rata inflaţiei, aşa ne cere legea

Autor: Claudia Medrega

08.01.2013, 00:09 2087

Banca Naţională ţinteşte rata inflaţiei, acesta fiind obiectivul principal stabilit prin lege, însă creşterea economică nu este secundară ca importanţă, a spus ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, după prima şedinţă de politică monetară din acest an.

"Noi nu avem în cadrul modelului, ca ţintă, creşterea economică. Noi ţintim rata inflaţiei şi pentru noi este un obiectiv secundar. Dar creşterea economică nu este secundară ca importanţă. Este un indicator extrem de important. Dar, din punctul de vedere al obiectivului principal stabilit prin lege pentru BNR, acesta este stabilitatea preţurilor. Modelul nostru lucrează cu indicatorul creştere economică într-o manieră secundară. Noi urmărim diferenţa dintre PIB potenţial şi PIB real. Suntem cu prognoza PIB cam în aceeaşi zonă. Deocamdată, nu am schimbat. În februarie vom face referiri suplimentare privind prognoza de PIB", a afirmat Isărescu.

Declaraţiile vin după ce Nicoale Dănilă, membru în consiliul de administraţie al BNR, a exprimat o părere personală, din poziţia de profesor universitar, susţinând că după patru ani în care economia a rămas sub ameninţarea recesiunii, ar fi timpul ca Banca Naţională să iasă din politica de "wait and see" şi să se implice alături de guvern în eforturile de reluare a creşterii, chiar acceptând o inflaţie mai mare decât ţintele propuse.

BNRa decis ieri să menţină dobânda-cheie la 5,25% pe an, deşi recunoaşte că revenirea economiei este lentă, creditarea sectorului privat înregistrează o încetinire, pe partea de valută, iar deficitul mare de cerere care afectează economia persistă. BNR aduce în discuţie necesitatea păstrării unei conduite prudente a politicii monetare, aceasta fiind esen­ţială pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu privind stabilitatea pre­ţu­rilor şi cea financiară, ca fundamente ale unei creş­teri economice sustenabile. Acestea ar putea contribui la reducerea durabilă a costului creditului în lei şi la stimularea economisirii în lei, precum şi limitarea dependenţei de finan­ţările externe.

El arăta la finele anului tre­cut că nu este optimist în privinţa creş­­terii economice din 2013, reafirmând că România nu are cum să se dezvolte fără investiţii străine şi susţinând că dacă nu vom absorbi fonduri europene nu are sens să mai vorbim de creştere economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO