Bănci și Asigurări

Isărescu: Există „câteva mii” de notificări privind darea în plată. Circa jumătate sunt buni platnici

Isărescu: Există „câteva mii” de notificări...

Autor: Claudia Medrega

30.06.2016, 17:11 1070

Datele centralizate de BNR indică faptul că până în prezent există "câteva mii" de notificări privind darea în plată, din care aproximativ jumătate au fost depuse de debitori care nu aveau restanţe la credite, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Din datele pe care le avem până în prezent se conturează o cifră mică de tot. Toată promovarea legii s-a făcut pe cifre exagerate şi pe informaţii incorecte. Din datele pe care le avem în prezent sunt câteva mii de cazuri. Din aceste cazuri, dintre cei care au apelat la lege, aproape jumătate nu aveau restanţe la plată, nu aveau probleme cu rambursarea creditului. S-a stimulat o răzgândeală şi aceasta este o problemă serioasă”, a declarat Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Banca centrală a colectat doar de la bănci aceste date legate de efectele legii dării în plată şi este posibil să nu reflecte toate cazurile. „Legea are impact prudenţial şi am cerut băncilor aceste date. Nu ştim dacă sunt cuprinse toate cazurile”.

Întrebat despre efectele legii dării în plată asupra creditării, guvernatorul a explicat că are loc o descurajare importantă, „mai mult decât semnificativă” a creditarii şi, în special a creditării ipotecare. „Este normal să se întâmple acest lucru”.

Legea privind darea în plată a imobilelor, care a stârnit dezbateri aprinse, a intrat în vigoare la jumătatea lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO