Bănci și Asigurări

Isărescu: Inflaţia negativă în România este temporară. Vom avea excedent de cerere în vară

Isărescu: Inflaţia negativă în România este...

Autor: Liviu Popescu

09.02.2016, 11:48 804

Inflaţia negativă cu care se confruntă economia românească în prezent este una temporară şi nu poate fi numită deflaţie pentru că este însoţită de creşterea consumului, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul conferinţei de prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

„Inflaţia negativă nu o numim deflaţie pentru că se combină cu cresterea consumului. Aceasta inflatie negativă este temporară. În România mai este destul de mult ca grosul preşurilor să fie stabile sau în scădere. Deficitul de cerere, cel care a tras în jos inflaţia treptat, în afara reducerii TVA, se restrânge extrem, extrem de rapid. Este şi normal datorită stimulentelor din al doilea semestru al anului trecut în ceea ce priveşte consumul prin reduceri de taxe. Totuşi, deficitul de cerere tinde să dispară spre vara acestui an şi vom avea excedent de cerere. Va disparea şi efectul de baza legat de reducerea tva la alimente”, a explicat Isărescu.

Perioada de inflaţie negativă este tranzitorie şi rata anuală a infaţiei calculată pe baza indicelui de consum este prognozată la 1,4% la finalul anului 2016 şi la 3,4% în ultima parte din 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO