Bănci și Asigurări

​Isărescu a fost întrebat dacă vede creşterea riscurilor de supraîncălzire a economiei şi dacă BNR trece la o politică anticiclică: „Nu vedem, încă, acest moment. Probabil, se apropie”

​Isărescu a fost întrebat dacă vede creşterea...

Autor: Claudia Medrega

30.09.2016, 16:20 858

Evoluţia economiei nu indică, deocamdată, creşterea riscurilor de supraîncălzire care ar putea determina BNR să treacă la o politică anticiclică, însă acest moment, probabil, se apropie, reiese din declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Nu vedem, încă, acest moment. Probabil, se apropie, dar deocamdată datele pe care le avem noi indică numai intrarea – cu marja de eroare pe care trebuie să o accepte toata lumea – că România are un gap de PIB pozitiv. S-a evaporat deficitul de cerere.  Deocamdată, excesul de cerere trebuie evaluat cu mare atenţie pentru a trece la momentul pe care îl sugeraţi”, a răspuns Isărescu, întrebat dacă au crescut riscurile de supraîncălzire a economiei şi BNR ar putea să devină anticilică.

Creşterea economică a fost peste aşteptări în trimestrul al doilea 2016, în jur de 6%, ca urmare a expansiunii consumului populaţiei şi a investiţiilor, cu impact asupra deficitului de cont curent. Exportul net şi-a sporit astfel contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice, susţine BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi să reducă rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută de la 12% la 10% şi a menţinut dobânda-cheie la 1,75% pe an, păstrând şi nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la lei, la 8%.

Majoritatea analiştilor nu anticipau nicio măsură de relaxare monetară la şedinţa de politică monetară de astăzi.

Pentru perioada urmăătoare BNR intenţionează să “gestioneze adecvat” lichiditatea din sistemul bancar, potrivit informaţiilor transmise de banca centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO