Bănci și Asigurări

Isărescu le lasă băncilor 4 mld. lei şi 500 mil. € să dea credite şi să-şi mai achite din datorii

Isărescu le lasă băncilor 4 mld. lei şi 500 mil. €...

Autor: Razvan Voican

08.01.2014, 21:44 2219

Banca Naţională a hotărât să le elibereze bancherilor lichidităţi de 4 miliarde de lei şi 500 de milione de  euro prin reducerea ratelor de constituire a rezervelor minime obligatorii, pentru a stimula creditarea, dar şi pentru a sprijini băncile care vor să-şi reducă datoriile faţă de creditorii externi, a explicat ieri guvernatorul Mugur Isărescu decizia de politică monetară luată de consiliul de adminis­traţie.

„Este o măsură în direcţia stimu­lării creditării. (...) Pe piaţă sunt bănci cu exces masiv de lei, dar şi altele care s-au antrenat mai mult în creditare şi chiar au nevoie de lei. În urma măsurii noastre băncile fără exces se vor duce mai puţin pe piaţa monetară şi vor continua procesul de creditare chiar într-un ritm mai alert, altele vor mări pasul cu care acordă credite, vor regândi poate şi situaţia clienţilor. Cele care au datorii de plătit vor face calcule şi le vor plăti.“

Isărescu a subliniat că BNR nu este deloc împotrivă ca băncile să folosească lichiditatea eliberată din rezervele minime pentru a-şi rambursa liniile externe de finanţare. „Dimpotrivă, chiar e bine să se reducă datoria în condiţiile actuale, în special datoria pe termen scurt.“

Cu alte cuvinte, BNR le furnizează băncilor fonduri cu care să plătească din datorii şi suficientă lichiditate în lei pentru a putea da credite fără a mai depinde de finanţările de la băncile-mamă.

Şeful băncii centrale se arată mul­ţumit să vadă creditul în lei pe o dinamică pozitivă, arătând că scăderea creditului privat per ansamblu este cauzată exclusiv de trendul negativ al finanţărilor în valută. „Diminuarea creditului în valută nu este un lucru rău“, spune Isărescu după ce a asistat ani de zile la creşterea galopantă a îndatorării în valută a populaţiei şi a firmelor, până la nivelul la care creditul în valută reprezenta 65% din total.

Cât priveşte impactul pe piaţa valutară al măsurilor BNR de reducere a rezervelor minime în paralel cu reducerea dobânzii-cheie la 3,75%, guvernatorul spune că în mod normal ar trebui să aibă loc o depreciere a leului, dar infir­mă un asemenea scenariu. „În mod nor­mal aşa ar trebui să se întâmple, eu mă tem că nu se va întâmpla şi n-am folosit expresia «mă tem» aiurea, ci cu sub­înţeles.“


Ce a decis BNR

  • scăderea dobânzii-cheie de la 4% la 3,75%

  • reducerea RMO la lei de la 15% la 12%

  • reducerea RMO la valută de la 20% la 18%

RMO (rezervele minime obligatorii) nu au mai fost reduse din 2011

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO