Bănci și Asigurări

Isărescu: Nu putem să spunem cu mâna pe inimă că suntem pregătiţi să facem pasul către zona euro în 2019

Isărescu: Nu putem să spunem cu mâna pe inimă că...

Autor: Claudia Medrega

20.04.2015, 11:41 1487

România îndeplineşte toate toate criteriile nominale de convergenţă pentru a putea adopta moneda euro şi ar putea rămâne cu toate criteriile îndeplinite până în 2019, data-ţintă asumată în prezent pentru intrarea în zona euro, dar încă nu este clar dacă acest obiectiv va fi realizat, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

“România îndeplineşte în prezent toate criteriile şi are şanse ca până în 2019 să rămână cu toate criteriile indeplinite. Cu toate acestea nu putem spune cu mâna pe inimă că suntem pregătiţi să facem pasul”, a declarat Isărescu la un eveniment organizat de Reprezentanţa de la Bucureşti a Comisiei Europene.

Cele cinci criterii nominale care trebuie îndeplinite de un stat care vrea să adopte moneda euro se referă la stabilitatea preţurilor, datoria publică, deficitul bugetar, convergenţa dobânzilor şi a cursului de schimb.

“România era codaşă în 2008 şi ne-am pomenit fruntaşi în ceea ce priveşte criteriile nominale. Le îndeplinim cu o anumită relaxare. La prima vedere, am putea spune că sunt îndeplinite în mod sustenabil, dar veţi vedea că nu este chiar aşa”, spune Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO