Bănci și Asigurări

Isărescu: Revenirea va veni după disponibilizările de la stat

Isărescu: Revenirea va veni după disponibilizările de la stat
04.11.2010, 23:59 75

Banca Naţională nu are deocam­dată loc să reducă do­bânda-cheiela leu şi nici perspectivele nu sunt încurajatoare, a lăsat ieri săse înţeleagă guvernatorul Mugur Isărescu, la prezentarea Raportuluiasu­pra inflaţiei pe trimestrul al treilea. BNR s-a oprit din varăcu scăderile de dobândă la minimul istoric de 6,25% pe an după ceGuvernul a majorat TVA de la 19% la 24%, deşi economia nu reuşeştesă îşi revină după doi ani de recesiune.

Isărescu a vorbit ieri despre un deficit de cerere "semnificativ",care se va menţine, po­tri­vit proiecţiei actuale a BNR, pânădin­colo de vara lui 2012, ajutând astfel BNR în lupta cu inflaţia.Cu toate acestea, guvernatorul a in­dicat că reluarea creştereieconomice se va face "sănătos" prin ajustarea sectorului pu­blic,care a început să se producă prin dispo­nibilizări şi reducerisalariale. El a reluat tot­oda­tă criticile la adresa celor carecer o acţiu­ne din partea băncii centrale, prin rela­xareapoliticii monetare, pentru a ajuta economia.

"Pe piaţa muncii continuă ajustările. Nu se opresc doar la sectorulprivat, apar şi la sec­torul guvernamental, cu o anumităîntâr­ziere, dar se manifestă. Acest lucru va ajuta proce­sul dereluare a creşterii economice pe o ba­ză sustenabilă", a spusIsărescu. Guver­nato­rul a găsit în presă unul dintre vinovaţiipentru menţinerea inflaţiei la un nivel ridicat, în ciuda scă­deriiputerii de cumpărare a popu­laţiei, pentru că anticipaţiile decreşteri de
preţuri sunt alimentate de ştirile prezen­ta­te, care afectează şiîncrederea consumatorilor. "Dom'le, are un cost tot ce se întâmplăîn ţara asta. Altminteri, cum putem să explicăm că având datoriepublică de 30% avem CDS care se menţine peste 300 puncte de bază?Lumea trebuie să înţeleagă că sunt legate inclusiv de maniera încare discutăm şi în care înţelegem să facem rating. Toţi trebuie săsupra­vieţuim crizei, inclusiv televiziunile, zia­rele, noi văspunem să supravieţuiţi, să o duceţi bine, dar să ştiţi că suntnişte costuri. Asta este enervant pentru mine, când vă aud şi văcitesc şi văd cât vă minunaţi că se întâm­plă aia şi aia, exactdumneavoastră. Aveţi şi dum­neavoastră o contribuţie, cel puţinacest lu­cru să îl acceptaţi, că nu sunteţi numai de mân­gâiat pecreştet şi dat mâna cu dumnea­voastră", a afirmat Isărescu, într-unmesaj destul de neobişnuit pentru un bancher central.

Într-o prezentare mai scurtă decât de obi­cei şi care s-aconcentrat pe explicarea vâr­fului de inflaţie de la acest sfârşitde an pro­vocat de ma­jorarea TVA, dar şi de presiunile descum­pire a alimentelor de bază, Isărescu a su­bliniat că înurmătoarele trimestre incer­titu­dinile -lega­te de consolidareafiscală, dar şi de evo­luţiile de pe plan extern- sunt ridicate.Acelaşi motiv a ţinut banca centrală într-o po­ziţie deex­pectativă din iunie. Pentru anul aces­ta prognoza de inflaţie afost ridicată de la 7,8% la 8,2% faţă de ţinta asu­mată oficial de3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO