Bănci și Asigurări

Isărescu: Scandalul politic se vede pe curs, dar se va vedea şi pe costurile de finanţare

Şeful BNR: Nu vedem motive de depreciere masivă a leului. Cursul a coborât la 4,57 lei/euro

Autor: Claudia Medrega

07.08.2012, 00:00 1208

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-a avertizat ieri pe politicieni că România nu va fi penalizată numai prin deprecierea leului pentru scandalul fără sfâr­şit, ci şi prin creşterea costurilor de finanţare a statului, cerând rezolvarea actualei crize politice.

Şef al băncii centrale de 22 de ani, Isărescu a reafirmat neutralitatea politică a Băncii Naţionale, a reamintit că România depinde de pieţe pentru a plăti salarii şi pensii şi a cerut reinstaurarea dialogului pe scena politică. "Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să gă­sească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau cutare. Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutri politic, dar trebuie să spunem societăţii ro­mâ­neşti realitatea. Şi realitatea este aceas­ta: depindem de pieţele interna­ţionale şi ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea şi pe costurile de finan­ţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern", a declarat ieri guvernatorul la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În ultimele săptămâni, cursul de schimb leu/euro a atins maxim după maxim, ajungând "instrument electoral" în războiul referendumului.

De la începutul lunii iulie, după ce ms-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, leul s-a depreciat cu circa 4,5% faţă de euro, în principal din cauza disputelor politice, cotaţiile sărind şi peste 4,64 lei/euro.

Tensiunile politice interne s-au adău­gat turbulenţelor existente la nivelul zonei euro, Isărescu afirmând că actualul scandal este ultimul lucru de care avea nevoie România. "În condiţiile în care în Europa se întâmplă ce se întâmplă, sunt reaşezări, asta ne mai trebuie acum? Nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi, ca să merg mai departe, pentru a plăti salarii şi pensii. Deci aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite sem­nale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înain­te. Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoie de aşa ceva", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că deprecierea leului în raport cu euro din ultima perioadă a fost "rezonabilă" dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne şi a afirmat că banca centrală nu vede motive de depreciere masivă a monedei naţionale. El spune că BNR este una dintre cele mai bine capitalizate bănci centrale, cu fonduri proprii de circa 4 mld. lei, iar prioritatea instituţiei va fi asigurarea stabilităţii ţării şi nu profitul. BNR a plătit ieri prima rată de 672 mil. euro din uriaşul împrumut luat de România de la FMI în 2009 pentru a trece criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO