Bănci și Asigurări

Israelul, prima ţară din lume care impune prin lege salariul maxim pentru bancheri: 650.000 $/an

Israelul, prima ţară din lume care impune prin lege...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

28.03.2016, 00:05 2321
Salarile mari ale marilor bancheri au generat mereu controverse, în special după criza financiară, şi au existat nu­me­roase cereri pentru limitarea câştigurilor acestora. Israelul ia o decizie radicală şi devine primul stat din lume care do­reş­te să plafoneze salarile directorilor de bancă, scrie Financial Times.

Iniţiativa de a impune o limită maximă salariilor bancherilor îi aparţine lui Moshe Kahlon, ministrul finanţelor din Israel şi lider al partidului populist „Kulanu“. Măsura aprobată de comisia financiară a parlamentului israelian le impune bancherilor un plafon salarial de 650.000 de dolari pe an (aproximativ 54.100 dolari/lună). Săptâmâna viitoare, parlamentul va vota în plen propunerea comisiei.

Reacţia bancherilor israelieni nu s-a lăsat aşteptată. Yair Seroussi, preşedintele Bank Hapoalim, cea mai mare bancă din Israel, şi şef al Asociaţiei Israeliene a Băncilor, consideră că adop­tarea unei asemenea măsuri este un „experiment peri­culos“ şi va avea „ramificaţii serioase“ pentru sistemul finan­ciar al ţării.

„O asemenea lege nu există nicăieri în lume, nu a fost niciodată discutată şi examinată cu atenţie şi subminează elemente-cheie ale economiei de piaţă“, a declarat acesta pentru Financial Times.

Moshe Kahlon poartă un război deschis cu marile companii israeliene. După ce a forţat operatorii de telefonie mobilă să reducă tarifele, el a iniţiat o lege care obligă băncile să îşi vândă diviziile de carduri de credit pentru a promova competiţia în sector şi să scoată reglementarea industriei cardurilor de credit de sub auspiciul băncii centrale.

Serrousi, preşedintele Asociaţiei Israeliene a Băncilor, vede acest plan ca fiind „brutal“ şi „periculos“ pentru industria ban­cară. Şi Karnit Flug, guvernatorul băncii centrale a Israelu­lui, se opune propunerii lui Kahlon. Guvernatorul este de părere că interzicerea emiterii cardurilor de credit de către bănci ar crea un monopol al celorlalte companii care ar fi defavorabil consumatorilor şi ar duce la creşterea ratelor dobânzii.

Israelul nu este primul stat care intenţionează să limiteze câştigurile angajaţilor din industria financiară. Uniunea Europeană a plafonat în 2014 bonusurile angajaţilor din bănci şi fonduri de investiţii care îşi asumă „riscuri materiale“ la maximum un salariu anual sau la două salarii anuale cu apro­barea acţionarilor. Măsura a dus la creşterea salariilor directorilor de bancă.

Autorităţile europene au încercat să extindă aplicarea pla­fonului administratorilor fondurilor de investiţii şi bro­ke­ri­lor, însă propunerea a întâmpinat rezistenţă din partea City-ului londonez, dar şi a unor state precum Luxemburg şi Franţa.

Alte state europene au avut o atitudine mai dură faţă de remunerarea bancherilor. Olanda a plafonat bonusurile bancherilor la 20% din salariul şi a interzis acordarea lor la băncile salvate din bani publici care nu şi-au achitat datoriile faţă de stat.

Bancherii din România continuă să fie printre cei mai bine plătiţi angajaţi români, deşi salariile lor se află sub nivelul colegilor din Londra, Frankfurt sau Luxemburg. Singurul salariu din industria bancară cunoscut de public este cel al lui Radu Gheţea, preşedinte CEC Bank. Conform declaraţiei de avere, preşedintele CEC a încasat în 2013 un salariu de 1,6 milioane lei sau 132.000 lei în fiecare lună (circa 30.000 euro). După anumite surse din industria bancară, cel mai mare salariu al unui manager de bancă din România ar fi de aproape un milion euro net anual, inclusiv bonusuri.

Statisticile Autorităţii Bancare Europene(EBA) arată că în 2013 doi bancheri români au avut câştiguri salariale de peste un milion de euro anual (aproape 83.000 euro/lună), adică peste 200 de ori nivelul salariului mediu. Unul dintre aceştia este manager al unei bănci al cărui salariu de bază este apropiat de bonusul variabil, iar celălalt lucrează în investment banking, unde bonusul variabil depăşeşte salariul de bază de câteva ori, reprezentând peste 80% din salariu sau 845.000 euro.

Spre comparaţie, Ungaria şi Polonia au zece respectiv nouă bancheri cu un câştig anual de peste un milion de euro. În Austria sunt 32 de bancheri care câştigă anual peste un milion de euro. Majoritatea bancherilor cu un salariu de peste un milion de euro lucrează în City-ul londonez, preponderent în investment banking.

Marile bănci europene sunt obligate de către EBA să informeze autorităţile de reglementare câţi angajaţi ai instituţiilor de credit au un venit de peste un milion de euro anual. Obiectivul măsurii este de a descuraja bancherii să îşi asume riscuri excesive pentru a primi bonusuri mari.

 

Cât câştigă bancherii în România

Bancherii din România continuă să fie printre cel mai bine plătiţi angajaţi români, deşi salariile lor se află sub nivelul colegilor din Londra, Frankfurt sau Luxemburg.

Singurul salariu din industria bancară cunoscut de public este cel al lui Radu Gheţea, preşedinte al CEC Bank. Conform declaraţiei de avere, preşedintele CEC a încasat în 2013 un salariu de 1,6 milioane lei sau 132.000 lei în fiecare lună (circa 30.000 euro). După anumite surse din industria bancară, cel mai mare salariu al unui manager de bancă din România ar fi de aproape un milion de euro net anual, inclusiv bonusuri.

Statisticile Autorităţii Bancare Europene (EBA) arată că în 2013 doi bancheri români au avut câştiguri salariale de peste un milion de euro anual (aproape 83.000 euro/lună), adică peste 200 de ori nivelul salariului mediu pe economie şi de peste 20 de ori mai mare decât salariul preşedintelui şi premierului României. Unul dintre aceştia este manager al unei bănci al cărui salariu de bază este apropiat de bonusul variabil, iar celălalt lucrează în investment banking, unde bonusul variabil depăşeşte salariul de bază de câteva ori, reprezentând peste 80% din salariu sau 845.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO