Bănci și Asigurări

James Stewart, Raiffeisen: Ne uităm la orice fel de oportunitate de achiziţie care apare pe piaţă; În România sunt mult prea multe bănci

James Stewart, Raiffeisen: Ne uităm la orice fel de...

Autor: Cristian Hostiuc

17.01.2017, 15:18 2934

James Stewart, vicepreşedintele Raiffeisen pentru pieţele financiare, spune că banca se uită la orice oportunitate de achiziţie care apare pe piaţă, ceea ce a făcut şi până acum, şi speră ca sistemul bancar românesc să se consolideze, asta însemnând mai puţine bănci, dar mai puternice.

”De ce are nevoie România de atât de multe bănci? Piaţa bancară românească trebuie să aibă mult mai puţine bănci”, a menţionat Stewart, într-o discuţie cu ZF la Viena, la forumul Euromoney.

El a menţionat că Raiffeisen s-a uitat până acum la toate băncile care au fost de vânzare, dar nu a cumpărat pentru că a fost o problemă de evaluare şi de preţ.

În acest moment la vânzare sunt mai multe bănci, dar procesele se desfăşoară destul de greu. ”Nu este un secret că Banca Românească este la vânzare, iar Credit Suisse se ocupă de acest lucru. Repet, noi ne uităm la orice fel de oportunitate”, a menţionat el.

Cine ar trebui să cumpere băncile româneşti? ”Băncile româneşti ar trebui cumpărate de băncile care sunt deja prezente pe piaţă. Nu văd de ce un investitor străin ar vrea să intre pe piaţă”.

România are 38 de bănci într-o piaţă bancară destul de săracă la business. Primele zece bănci deţin peste 80% din piaţă. El crede că băncile greceşti ar trebui să se consolideze între ele.

Deşi nu există business pentru toată lumea, băncile mici încearcă să reziste pe piaţă, chiar dacă nu obţin un profit mare.

Cea mai mare tranzacţie a fost în 2014-2015, când Banca Transilvania a cumpărat Volksbank, reuşind să câştige câteva procente din piaţă.

În acest moment, creşterea organică este destul de costisitoare, pentru că economia României este destul de slabă în ceea ce priveşte investiţiile, chiar dacă creşterea economică este de aproape 5%.

Americanul James Stewart este în România de peste 16 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi bancheri ai Raiffeisen de pe piaţă.

A fost o decizie bună să veniţi în România? ”Nu a fost o decizie bună, a fost extraordinară”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO