Bănci și Asigurări

James Stewart, Raiffeisen: Sunt optimist pentru acest an în România, mă aştept la o creştere economică de 4,5-5%

James Stewart, Raiffeisen: Sunt optimist pentru acest an...

Autor: Cristian Hostiuc

17.01.2017, 14:52 562

James Stewart, vicepreşedintele Raiffeisen, responsabil pentru pieţele financiare, spune că este optimist pentru România în aceea ce priveşte creşterea economică din acest an, susţinând că noul guvern poate să ia câteva decizii inteligente pentru activitatea economică, având în vedere că şi-a impus să creeze mai multe locuri de muncă.

”Sunt optimist pentru acest an, mă aştept la o creştere economică de 4,5-5%. Anul trecut, România a avut un guvern de tehnocraţi care nu a putut să facă multe lucruri. Acum avem un guvern politic, care are ca ţintă crearea de locuri de muncă, şi de aceea mă aştept să ia decizii inteligente pentru creşterea activităţii economice”, a menţionat Stewart într-o discuţie cu ZF la forumul Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment din Europa Centrală şi de Est pentru investitori.

În T3 2016 România s-a confruntat cu o scădere a creşterii economice mai mare decât aşteptările, ritmul coborând de la peste 6% în T2 la 4,4%. Banca Naţională a menţionat la începutul acestui an că în economie se remarcă o scădere a ritmului de creştere pentru consum şi investiţii.

Banca Mondială şi-a revizuit ţinta de creştere economică pentru România pentru 2017, noua estimare fiind de 3,7%.

Stewart spune că el rămâne optimist, pentru că potenţialul de creştere rămâne în continuare ridicat.

”Sunt multe ţări din Europa care şi-ar dori să aibă creşterea economică din România”.

În ciuda faptului că România are un ritm de creştere economică de 3-4 ori mai mare decât media Uniunii Europene, zona de corporate pentru băncile din România suferă, pentru că firmele nu se grăbesc cu noi investiţii.

”De ce nu creşte corporate-ul? Este o problemă fiscală. Dacă schimbi regulile atât de des, de ce ai investi în România? Nu avem un cod fiscal stabil. Companiile au nevoie de predictibilitate şi transparenţă”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO