Bănci și Asigurări

Jozef Sikela, Erste: La BCR mai avem de vândut credite neperformante de peste un miliard de euro

Jozef Sikela, Erste: La BCR mai avem de vândut credite...

Autor: Cristian Hostiuc

20.01.2016, 14:21 1491

Jozef Sikela, membru al board-ului Erste responsabil de zona de corporate, a declarat miercuri la Viena, că BCR va continua să vândă pachete de credite neperformante în valoare de peste un miliard de euro.

El nu a precizat cifra exactă: ”Există o cifră, dar nu cred că vreau să v-o împărtăşesc acum”.

El a adăugat că BCR trebuie să îşi cureţe portofoliul de credite neperformante cât mai repede pentru a se concentra pe creşterea businessului şi pe creşterea creditării.

La finalul anului trecut BCR a vândut către un consorţiu condus de Deutsche Bank un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10%. Acesta a fost cel mai mare pachet de NPL vândut până acum în România.

În 2014 BCR a mai vândut în două tranzacţii credite neperformante de 800 mil. euro. Sikela a menţionat că nu a vândut creditele neperformante de retail anul trecut, pentru că a primit un preţ mult prea mic, care a fost afectat de anumite schimbări legislative.

BCR este cea mai mare bancă din România şi a fost cea mai lovită de criză, creditele neperformante ajungând la o treime din totalul portofoliului. Sikela a menţionat că vânzarea pachetului de anul trecut va reduce rata de credite neperformante de la BCR cu 5 puncte procentuale, la 17%. După primele nouă luni de anul trecut, BCR avea un sold al creditelor de 32,2 mld. lei (circa 7 mld. euro), în uşoară scădere faţă de 2014, conform datelor raportate de bancă. În condiţiile în care rata NPL după tranzacţie a coborât la 17%, volumul neperformantelor ar fi de peste un milliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO