Bănci și Asigurări

Kazahstanul îşi naţionalizează prima bancă

Kazahstanul îşi naţionalizează prima bancă

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2017, 00:00 862

Banca centrală a Kazahstanului a aprobat preluarea celei mai mari bănci a ţării de către o bancă publică mai mică, cu ajutorul statului, o măsură esenţială pentru stabilizarea unui sector fragilizat de prăbuşirea preţurilor petrolului, relatează Le Figaro. 

Potrivit acordului, banca publică Halyk Bank, a doua cea mai mare a ţării, va prelua grupul privat Kazkommertsbank pentru un preţ simbolic de un tenge, autorităţile publice urmând să preia credite neperformante în valoare de 7,5 miliarde de dolari.

Această naţionalizare este considerată drept o etapă esenţială în redresarea sectorului financiar al Kazahstanului, aflat în dificultate sub povara creditelor de calitate slabă apărute pe fondul crizei mondiale din 2008-2009, criză urmată de un nou şoc sub forma prăbuşrii preţurilor petrolului şi recesiunii din ţara vecină Rusia.

Preşedintele băncii centrale a ţării, Daniyar Akichev, a dat asigurări că populaţia nu are niciun motiv să se teamă de consolidarea sectorului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO