Bănci și Asigurări

KD Life isi transfera portofoliul la Eureko si se inchide

07.06.2010, 23:42 61

KD Life, companie de asigurari de viata plasata in administrarespeciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in lunamartie, a ajuns la un acord cu asiguratorul Eureko pentru a-itransfera acestuia portofoliul sau, format din aproximativ 5.500 depolite.

Dupa transfer, compania va fi inchisa. Asiguratorul a fostplasat sub administrare speciala din cauza problemelor financiarecu care s-a confruntat.

"Suntem in proces de transfer al portofoliului catre EurekoAsigurari, este vorba de aproximativ 5.500 de polite. Ulterior,societatii KD Life i se va retrage autorizatia si va fi tratata caorice societate comerciala care intra in lichidare", a declaratpentru ZF Nicolae Crisan, administratorul special al societatii,desemnat de CSA.

KD Life este o societate de mici dimensiuni, cu prime brutesubscrise de aproape 6,7 milioane de lei in 2009, aproape laacelasi nivel ca in anul anterior. Compania face parte din grupulsloven KD, care mai are activitati si in domeniul fondurilormutuale, si a fost infiintata la sfarsitul lui 2005. Compania s-abazat pe vanzarea de polite de asigurare de viata unit-linked, darnu a reusit sa castige cota de piata, iar acum actionarii nu maidispun de fonduri pentru a-i sustine dezvoltarea.

Inainte de a-si transfera portofoliul la Eureko, societatea vainforma toti asiguratii, printr-o scrisoare, despre aceastaactiune. Cei care nu vor fi de acord sa fie transferati la Eurekoisi pot rezilia politele inainte de maturitatea acestora.

Eureko este o companie de talie medie, cu prime brute subscrisetotale de 52 mil. lei (12,4 mil. euro) in 2009, cu 35% sub niveluldin anul anterior, deoarece a renuntat la asigurarile generalepentru a se concentra pe segmentul asigurarilor de viata si desanatate.

Subscrierile Eureko din asigurari de viata au fost de 34 mil.lei, in scadere cu 10%.

Olandezii de la Eureko nu se afla la prima tranzactie cu grupulKD: anul trecut olandezii au preluat fondul de pensii privateobligatorii (pilonul II) al slovenilor.

Piata asigurarilor de viata a trecut printr-o perioada dificilain 2009, inregistrand o scadere de 13%, pana la 1,625 mld. lei. Inprimul trimestru din acest an insa asigurarile de viata si-au mairevenit, inregistrand o crestere de aproape 7% fata de aceeasiperioada din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO