Bănci și Asigurări

Şeful KPMG România: Este momentul să se facă curăţenie. Băncile să scape de neperformante şi să reia creditarea

Şerban Toader, senior partner al KPMG România şi Moldova. Foto: Mihai Dăscălescu

Şerban Toader, senior partner al KPMG România şi Moldova. Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Claudia Medrega

26.09.2014, 00:07 1117

Băncile trebuie să facă curăţenie în bilanţuri şi să scape de creditele neperformante, iar apoi să se concentreze pe relansarea creditării, pentru a genera noi surse de profitabilitate şi a finanţa economia, consideră Şerban Toader, senior partner al KPMG România şi Moldova.

Rata creditelor neperformante a crescut de aproape nouă ori din 2007 până în martie 2014, la un vârf de 22,3%. Însă, la jumătatea acestui an rata neperformantelor coborâse sub pragul de 20%, iar trendul descendent continuă.

„Acum este momentul să se facă curăţenie, iar băncile trebuie să scape de aceste credite neperformate pentru a-şi îmbunătăţi indicatorii financiari şi prudenţiali, astfel încât să fie restabilită încrederea în sistemul bancar şi acesta să îşi poată relua rolul de finanţator principal al economei reale. Multe bănci sunt încă axate pe problemele interne, dar trebuie să depăşească aceas-tă etapă şi să privească spre piaţă pentru a identifica noi surse de venituri“, a declarat Toader într-un interviu acordat ZF.

Creditarea a înregistrat un declin prelungit în ultimii ani de criză. În timp ce împrumuturile în monedă naţională au dat în acest an semne de redresare, cele în valută şi-au continuat scăderea, astfel că în termeni anuali creditarea totală a rămas în teritoriul negativ până la sfârşitul verii. Stocul de credite a scăzut spre 48 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO