Bănci și Asigurări

KPMG: Presiunea de la centru pentru curăţarea bilanţurilor va stimula băncile să scape de NPL-uri

KPMG: Presiunea de la centru pentru curăţarea...

Autor: Claudia Medrega

18.03.2016, 00:08 765

Presiunea băncilor-mamă pen­tru curăţarea bilan­ţu­rilor şi creşterea cerin­ţelor de provizionare din partea băncii centrale vor încuraja instituţiile de credit de pe piaţa locală să intensifice vânzările de portofolii de împru­muturi neperformante şi să elibereze resurse pentru creditare, consideră compania de consultanţă şi audit KPMG.

BCR, BRD-SocGen, Alpha Bank, Banca Transilvania şi UniCredit Bank aveau la jumătatea anului trecut portofolii cumulate de credite neper­for­mante (NPL-non-performing loans) de 4,5 mld. euro, potrivit stu­diului KPMG International „European Debt Sales 2016“.

BCR, cea mai mare bancă locală, avea la finele primului semestru din 2015 un volum de NPL-uri de 2 mld. euro, conform studiului. Însă, până la finele anului a scăpat de o parte din creditele rele. BCR a vândut în decembrie 2015 un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10% către un consorţiu format din Deutsche Bank, IFC şi APS. Acesta a fost cel mai mare pachet de NPL vândut până acum în România. În urma acestei operaţiuni, ponderea împrumuturilor neperfor­man­te a scăzut la BCR la 20,2% comparativ cu 25,7% în decembrie 2014. Cea mai mare bancă locală nu a finalizat curăţarea bilanţului şi negociază vânzarea unui alt portofoliu de credite neperformante. Iniţial, BCR a scos la vânzare un pachet de neperformante de 2,7 mld. euro, însă a renunţat la vânzarea integrală deoarece preţul primit a fost sub aşteptări, astfel că a decis spargerea în bucăţi a portofoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO