KPMG: Presiunea de la centru pentru curăţarea bilanţurilor va stimula băncile să scape de NPL-uri

18 mar 2016 Autor: Claudia Medrega

Presiunea băncilor-mamă pen­tru curăţarea bilan­ţu­rilor şi creşterea cerin­ţelor de provizionare din partea băncii centrale vor încuraja instituţiile de credit de pe piaţa locală să intensifice vânzările de portofolii de împru­muturi neperformante şi să elibereze resurse pentru creditare, consideră compania de consultanţă şi audit KPMG.

BCR, BRD-SocGen, Alpha Bank, Banca Transilvania şi UniCredit Bank aveau la jumătatea anului trecut portofolii cumulate de credite neper­for­mante (NPL-non-performing loans) de 4,5 mld. euro, potrivit stu­diului KPMG International „European Debt Sales 2016“.

BCR, cea mai mare bancă locală, avea la finele primului semestru din 2015 un volum de NPL-uri de 2 mld. euro, conform studiului. Însă, până la finele anului a scăpat de o parte din creditele rele. BCR a vândut în decembrie 2015 un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10% către un consorţiu format din Deutsche Bank, IFC şi APS. Acesta a fost cel mai mare pachet de NPL vândut până acum în România. În urma acestei operaţiuni, ponderea împrumuturilor neperfor­man­te a scăzut la BCR la 20,2% comparativ cu 25,7% în decembrie 2014. Cea mai mare bancă locală nu a finalizat curăţarea bilanţului şi negociază vânzarea unui alt portofoliu de credite neperformante. Iniţial, BCR a scos la vânzare un pachet de neperformante de 2,7 mld. euro, însă a renunţat la vânzarea integrală deoarece preţul primit a fost sub aşteptări, astfel că a decis spargerea în bucăţi a portofoliului.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.03.2016

 
Cuvinte cheie:
KPMG
, banci
, presiune
, stimulare
, crestere
, portofolii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide