La ce să ne aşteptăm de la Alpha Bank în acest an

8 ian 2016 Autor: Claudia Medrega

Sergiu Oprescu, 51 de ani, bancherul aflat de opt ani la conducerea Alpha Bank, a fost desemnat anul trecut preşedinte al consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Criza prin care a trecut sistemul bancar elen nu a rămas fără ecou pe piaţa locală. Depozitele Alpha Bank, cel mai mare jucător din sistem cu acţionariat elen, au scăzut cu 23% în perioada septembrie 2014 - septembrie 2015, declinul fiind mai temperat decât în cazul altor bănci româneşti cu capital grecesc. La finele celui de-al treilea trimestru de anul trecut, depozitele Alpha Bank însumau aproape 1,2 mld. euro, în scădere cu 273 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor publicate de grupul Alpha Bank la Atena.

Rămâne de văzut care va fi strategia grupului grec în privinţa subsidiarei din România, respectiv dacă merg înainte cu banca sau se pregătesc de eventuale tranzacţii.

Băncile cu capital grecesc trec printr-o perioadă de criză din 2012. Totuşi, instituţii de credit cu capital grecesc au reuşit să traverseze cele mai dure episoade care au zdruncinat Grecia fără să se transforme în probleme critice pentru sistemul bancar românesc. Acţionarii au răspuns solicitărilor BNR de majorare a capitalului menţinând rata de solvabilitate peste medie şi nu s-au repezit să ceară rambursarea liniilor de finanţare.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2016

 
Cuvinte cheie:
alpha bank
, grecia
, perioada
, scadere
, depozite
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide