Bănci și Asigurări

La cine sunt obligaţiunile externe vândute de Finanţe. Topul băncilor care tranzacţionează datoria externă a României

La cine sunt obligaţiunile externe vândute de Finanţe....

Autor: Claudia Medrega

23.08.2017, 00:08 2077

♦ Citi, UniCredit şi Raiffeisen sunt pe podium în topul dealerilor de obligaţiuni externe. Americanii de la JP Morgan au urcat spectaculos pe cinci.

Citigroup Global Markets, UniCre­­­dit şi Raiffeisen Bank In­ter­natio­nal Group s-au men­ţinut anul tre­cut pe podium în clasa­men­tul dea­lerilor pro­gra­mului de fi­nan­ţare externă pe termen mediu MTN (me­dium term notes), fiind urmate de Société Gé­né­­rale conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

JP Morgan, care în 2013 venise cu anunţul-sur­­priză privind includerea titlurilor de stat în lei emi­se de statul român într-un indice al pieţe­lor emer­gente, a făcut în 2016 cel mai mare salt în top, de pe locul nouă până pe cinci. Erste Bank  - care controlează cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, BCR - ocupă locul şa­se în clasamentul dea­lerilor de obligaţiuni externe.

România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii ajungând în poziţia de emitent constant, în special pe euro, ceea ce i-a permis să se împrumute pe termene din ce în ce mai lungi şi la randamente avantajoase.

Datoria externă totală a sectorului public şi privat a ajuns la jumătatea acestui an la 94,3 mld. euro, cu circa 2 mld. euro peste nivelul din 2016 şi în creştere cu 30% faţă de 2008, con­form datelor BNR. Iar datoria publică totală s-a triplat în 10 ani, ajungând la 75 mld. euro în 2016 şi 78 mld. euro în acest an, potrivit statisticilor Finanţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO