Bănci și Asigurări

La lansarea proiectului „România 5%“ puţini aveau încredere că se poate. Astăzi, economia creşte cu 7%. Să ne temem sau să aplaudăm?

Mihnea Şerbănescu, general manager al Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Georgiana Mihalache

16.11.2017, 00:08 3370

♦ ZF a propus în 2014 România 5% ♦ Toţi analiştii macro-economici erau atunci sceptici cu privire la realizarea acestui proiect ♦ Iată că ieri Statistica a anunţat o creştere spectaculoasă a economiei ♦ Acum, analiştii spun că o creştere de 7% este prea mult.

Ziarul Financiar a propus în 2014 un plan pentru ca România să atingă o creştere economică de 5% prin care şi-a dorit să mobilizeze mediul de afaceri să creeze o platformă pentru relansarea economică a ţării.

Majoritatea analiştilor macro-economici au fost atunci sceptici cu privire la posibilitatea atingerii acestei creşteri economice. Ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat o creştere excepţională a economiei de 8,8% în trimestrul al treilea din 2017, raportat la T3 din 2016, iar toate datele arată că în 2017 creşterea va fi de 8%.

ZF scria în 2014 că România trebuie să înregistreze o creştere economică de peste 5% în următorii zece ani pentru a putea realiza procesul de convergenţă cu Occidentul, la 25 de ani de la Revoluţie şi la şapte ani de la intrarea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Proiectul a presupus o serie de întâlniri tematice în urma cărora au fost formulate o serie de propuneri de „dezgheţare“ a activelor nefolosite şi de creştere a eficienţei utilizării factorilor de producţie - resurse umane, capital, creşterea competitivităţii.

Unul dintre participanţii la aceste întâlniri a fost Mihnea Şerbănescu, general manager al Cushman & Wakefield Echinox, companie de servicii de consultanţă imobiliară, care se arăta optimist în 2014 şi susţinea că nu crede că o să mai vorbim de o dezvoltare nesănătoasă în următorii ani.

„Putem să avem creştere de 5%, dar trebuie să ne propunem şi să vrem. Ar fi bine să fie şi o iniţiativă a mediului de afaceri, combinată cu factori guverna­mentali, să facem un târg relevant în regiune şi să atragem capitalul din afară. Nu cred că ne mai paşte riscul de a avea o dezvoltare nesănătoasă“, spunea el la evenimentul ZF din urmă cu trei ani.

Astăzi, Mihnea Şerbănescu compară, la fel ca în 2014, economia cu sectorul imobiliar, spunând că cele două sectoare sunt bine conectate, şi susţine că o creştere de peste 5% a economiei României este o variantă sustenabilă.

„Avem motive să credem că noi, cei din imobiliare, simţim bine mersul economiei pentru că sunt două segmente foarte bine conectate. Având în vedere că imobiliarul este în faţa unui ciclu de creştere sustenabilă, dar cu rate de creştere mai mici, sper ca şi economia generală să aibă aceeaşi soartă. Sper ca avansul acesta de 7%-8% să nu fie accidental, ci mai degrabă să stăm pe final de an undeva la 5%-6%, dar mai mulţi ani“, a spus Mihnea Şerbănescu pentru ZF.

El mai spune că în 2014 lumea era mai degrabă pesimistă cu privire la orice potenţial de creştere economică, spre deosebire de prezent, când vorbim de mai multă încredere.

„Nu e relevant să vorbim de o creştere de 7%-8%. Tot ce e peste 5% e bine. Cred că e mai bine să fie o creştere mai lungă, mai sustenabilă, decât una foarte abruptă. E momentul să ajungem şi noi într-o zonă mai de echilibru. Între 4% şi 6% creştere încă vreo cinci-opt ani mi se pare că ar fi mai sănătos şi cred că premisele sunt. Mă uit la domeniul meu. Avem un ciclu de zece ani, în care am avut creştere, scădere bruscă, stagnare şi revigorare acum. Ritmurile de creştere sunt mai sănătoase, mai lente. Dacă pe piaţa imobiliară va fi o creştere sustenabilă, extrapolând, şi economia are premise să crească sustenabil“, a mai spus Mihnea Şer­bănescu.

În 2014, când ZF a pus faţă în faţă antreprenorii şi economiştii, concluzia a fost că oamenii de business se arătau mai încrezători în obiectivul de creştere de 5% a economiei româneşti, în timp ce economiştii îşi manifestau rezervele cu privire la acest prag.

Analistul economic Aurelian Dochia arăta la acel moment că nu există potenţial pentru o rată de creştere de 5%. „Am îndoieli vizavi de posibilitatea de a avea o creştere economică de 5% pe termen lung, timp de 10-15 ani. Pe termen scurt nu există potenţial pentru o asemenea rată de creştere pentru România“, spunea acesta în octombrie 2014.

Mihai Bogza, vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini, se arăta la rândul său sceptic cu privire la programul propus de ZF şi îndemna la o atitudine realistă. „Iniţiativa privind o creştere economică de 5% mi se pare benefică. Va fi însă o luptă lungă şi grea. Să nu vă faceţi iluzii“, spunea acesta în urmă cu trei ani.

Valentin Lazea, economist-şef al BNR, susţinea că „în actualele condiţii, nu putem să avem o creştere economică de 5%. În România trebuie să combinăm in­teresul pentru creşterea producţiei cu preo­cuparea pentru o mai bună distri­buire. Aceasta face cu atât mai dificilă obţinerea unor ritmuri de creştere eco­nomică mari“.

Ionuţ Simion, de la PwC Ro­mânia, menţiona că „lipseşte o strategie care să asigure o direcţie de acţiune pe termen mediu şi lung. Există discuţii, dar nimeni nu face un demers concret pentru a vedea în ce constă un astfel de proiect. Pentru a ajunge la o creştere economică de 5% este nevoie de un efort conjugat: macro şi micro“.

Dan Şucu, de la Mobexpert, spunea în 2014 că antreprenorii sunt obişnuiţi cu ideea de creştere. „Ca antreprenor, ritmul de creş­tere trebuie să fie de minimum 5%. Tre­buie să ne reorientăm, totul este despre alocarea resurselor“, spunea el.

Produsul Intern Brut al României a făcut un salt spectaculos în primele nouă luni din an, de 7%, în vreme ce economia a crescut în T3 fata de T3 2016 cu 8,8%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Aceasta este cea mai mare creştere economică trimestru la trimestru din 2008 încoace.

 

Proiectul „România 5% creştere economică“, lansat de ZF în octombrie 2014

Mihnea Şerbănescu, general manager al Cushman & Wakefield Echinox:

„Avem motive să credem că noi, cei din imobiliare, simţim bine mersul economiei pentru că sunt două segmente foarte bine conectate. Având în vedere că imobiliarul este în faţa unui ciclu de creştere sustenabilă, dar cu rate de creştere mai mici, sper ca şi economia generală să aibă aceeaşi soartă. Sper ca avansul acesta de 7%-8% să nu fie accidental, ci mai degrabă să stăm pe final de an undeva la 5%-6%, dar mai mulţi ani“

 

14 octombrie 2014

ZF a dat startul proiectului „România 5% creştere economică“, prin care mobiliza clasa de business autohtonă - antreprenori şi companii private - pentru a crea o platformă de relansare economică a României.

Proiectul a debutat printr-o sesiune ZF Expert - „România 5%“, care a avut loc pe 14 octombrie 2014, la care au fost invitaţi antreprenori, econo­mişti, specialişti în fiscalitate şi bancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO