Bănci și Asigurări

Lazea: Avem patru veşti bune pentru România în ce priveşte exporturile

Lazea: Avem patru veşti bune pentru România în ce...

Autor: Raluca Ghinea

24.02.2016, 12:16 1220

"Acum, sigur, mulţi au următoarea idee: spun «dom’ne, Uniunea Europeană este în criză, de ce nu exportăm noi mai mult spre ţările lumii a treia, spre ţările arabe, China, Orientul Îndepărtat?» Părerea mea personală este că mai bine exportăm mai puţin către Uniunea Europeană, dar produse de calitate, decât să exporţi mult şi de calitate îndoielnică", a punctat Valentin Lazea, economist şef al băncii centrale, la o conferinţă organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

El a arătat că o ţară care exportă "o duce" mai bine decât una care doar consumă, pentru că statele europene care au excedent extern au trecut prin criză mult mai uşor decât statele care au deficit. În plus, o concurenţă externă creează emulaţie, stimulează inovarea şi-i determină pe producătorii autohtoni să se autoperfecţioneze continuu, iar pentru un stat care rezistă tentaţiei consumeriste este mai puţin probabil să cadă în capcana venitului mijlociu.

Totodată, se consideră că economia românească este dominată de capital străin, însă datele BNR aferente anului 2014 arată că predominant în economie este capitalul românesc, cu o pondere de 54,57% la cifra de afaceri, cu 54,16% în ceea ce priveşte capitalurile proprii, cu 54,46% la active totale şi peste 70% la capitolul salariaţi, ceea ce reprezintă o altă veste bună, potrivit lui Lazea.

"Nu putem spune că economia românească este dominată de capital străin, încă pârghii importante există în mâinile capitalului românesc", a subliniat economistul şef al băncii centrale.

De asemenea, investiţiile străine directe au intrat în ramuri exportabile, în proporţie de 55%, cu o tendinţă de creştere a ponderii în ultimii ani.

"A treia tendinţă bună este că, în structura exportatorilor, predomină grupa cu tehnologie medie spre înaltă, având o pondere de circa 39% din total exporturi şi în creştere. Cu toate acestea, ramuri care ar trebui să asigure ele singure un excedent comercial major, precum agricultura sau turismul, sunt în continuare pe deficit, din cauza unor politici necorespunzătoare", a adăugat Lazea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO