Bănci și Asigurări

Legea dării în plată, între agonie şi extaz. Unul dintre susţinătorii legii dării în plată punea ieri cruce acesteia, dar ulterior a revenit. Legea ar urma să se discute în această săptămână

Legea dării în plată, care vizează stingerea obligaţiilor asu­mate prin credite, ar putea fi discutată săptămâna aceasta în plenul Senatului, mai mult cu rol consultativ întrucât Camera Deci­zională este Camera Deputaţilor

Legea dării în plată, care vizează stingerea obligaţiilor asu­mate prin credite, ar putea fi discutată săptămâna aceasta în plenul Senatului, mai mult cu rol consultativ întrucât Camera Deci­zională este Camera Deputaţilor

Autor: Liviu Popescu

24.02.2016, 00:04 1077
Legea dării în plată stârneşte confuzii şi amplifică disputele dintre „taberele adverse“ după ce ieri avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre susţinătorii legii, spu­nea că raportul Comisiei juridice a Senatului favorabil legii dării în plată a fost retras şi prin urmare legea nu se va mai discuta deloc.

Adevărul este că un raport care însoţeşte o lege nu poate fi retras odată ce a fost depus şi nu se mai poate întoarce la comisiile bugetare decât dacă acest lucru este cerut în plenul Senatului. Comisiile din Senat au dat raport favorabil asupra acestei legi ca urmare a cererii de reexaminare transmise de preşedintele Klaus Iohannis. Raportul favorabil a fost înaintat plenului Senatului, unde urmează să fie supus votului cel mai probabil săptămâna aceasta.

„Membrii celor două comisii (juridică şi economică - n. red.) propun plenului Senatului ca amendamentul din anexa numărul 3 (care stipulează că prezenta lege nu se aplică contractelor de credit la Prima casă - n. red.) care a întru­nit opt voturi pentru şi opt voturi împotrivă să fie supus votului în plen în vederea luării unei decizii“, se arată în raportul comun al co­misiilor economică şi juridică.

Legea dării în plată, care vizează stingerea obligaţiilor asu­mate prin credite, ar putea fi discutată săptămâna aceasta în plenul Senatului, mai mult cu rol consultativ întrucât Camera deci­zională este Camera Deputaţilor. După ce legea a trecut pe la Comisia economică  şi cea juri­dică au fost respinse toate propu­nerile BNR. Banca centrală cerea un plafon de 150.000 de euro şi existenţa unui raport între rata de plată şi veniturile familiei de 65%.

Conform informaţiilor din media, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Ministerul Justiţiei au dat aviz negativ.

Legea ţine capul de afiş al agendei publice încă din toamna anului trecut şi a ajuns chiar şi la Banca Centrală Europenă după ce preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea.

Între timp, printre multele opinii venite de la analişti, ban­cheri şi economişti-şefi a venit rân­dul agenţiilor imobiliare să anali­zeze efectele acestei legi. Iar con­cluzia este că preţurile imobilelor vor scădea dacă legea trece în for­ma actuală, iar chiriile vor creşte.

Un procent de 80% din brokerii imobiliari din România consideră că legea dării în plată reprezintă un risc major pentru România, potrivit unui sondaj realizat de imobiliare.ro, una dintre cele mai accesate platforme de imobiliare, în rândul a 400 de agenţii imobiliare din ţară. „Astfel, 45% din re­s­pon­denţi sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia.“

Totodată, un procent de 41% dintre agenţii imobiliari estimează  că  preţurile imobilelor vor fi afectate în mod semnficativ şi anticipează  scăderi de 20% din preţ, aceeaşi pondere estimează  o scădere de 10%, iar alţi 12% o scădere de 5%. Cu alte cuvinte, agenţii imobiliari se aşteaptă  la scăderea preţurilor pe segmentul imobiliar, ceea ce implicit ar însemna şi chirii mai mari dacă achiziţia imobilului se va face prin finanţare bancară.

„Atunci când vine vorba despre evoluţia nivelului chiriilor, în cazul aprobării Legii Dării în Plată, aproape 30% dintre respondenţi cred că acesta va fi afectat semnificativ (creşteri de 20% sau mai mult), iar 45% se aşteaptă la majorări de 10% sau mai mult.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO