Bănci și Asigurări

Legea dării în plată şi-ar putea găsi deznodământul în luna aprilie

Legea dării în plată şi-ar putea găsi...

Autor: Liviu Popescu

28.03.2016, 00:05 4135
Dezbaterile pe marginea legii dării în plată, unul dintre cele mai controversate acte normative din perioada postdecembristă, vor fi reluate miercuri, 31 martie, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru ca o decizie finală în acest sens să fie luată în Camera Deputaţilor, care este for decizional, probabil pe 6 aprilie.

Astfel, „epopeea“ dării în plată, care mai nou include creditele cu un plafon mărit de la 150.000 de euro la 250.000 de euro, dar exclude finanţările Prima casă, ar putea fi finalizată peste două săptămâni.

Pe ultima sută de metri, parlamentarii încă mai dezbat despre includerea unor prevederi sau nu în lege, dar cert este că un acord între PNL şi PSD a fost încheiat astfel că programul Prima casă, care a ţinut creditarea de retail şi piaţa imobiliară în criză, poate fi exclus de la aplicarea legii, a afirmat deputatul PNL Daniel Zamfir.

Totodată, şi creditele care au avut la momentul acordării o valoare de maximum 250.000 de euro vor intra sub incidenţa legii. Anterior, se discutase varianta de 150.000 de euro şi includerea programului Prima casă. BNR a afirmat de mai multe ori că Prima casă nu are ce căuta sub incidenţa legii şi a stabilit plafonul maxim iniţial de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţia de locuinţă.

Însă iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, susţine că noul plafon este discriminatoriu şi că Prima casă trebuia să rămână în lege. „Nu este deloc uşor să armonizezi poziţiile PNL şi PSD şi să iasă 100% cum vrem noi. Noi am propus legea în varianta în care a fost votată iniţial şi acum facem tot ce este omeneşte posibil să nu fie ciuntită şi inaplicabilă. (..) PSD va susţine menţinerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro“, susţine Zamfir.

El consideră că plafonul este discriminatoriu şi că Prima casă trebuie să rămână în lege, însă acest lucru îl va putea lămuri Curtea Constituţională dacă va fi sesizată.

„Dacă va fi sesizată, asta nu înseamnă că se suspendă aplicarea legii până se pronunţă Curtea. Îmi menţin părerea că beneficiarii programului nu trebuie excluşi, însă cred ca este mai înţeleaptă decizia de a nu da prilej băncilor să şantajeze cu mărirea avansului sau Guvernului să desfiinţeze programul, ambii pretextând că din cauza acestei legi“, mai spune Zamfir.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele PSD Viorel Ştefan, susţinătorul legii avocatul Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica, Cătălin Voievozanu de la Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare şi Zamfir s-au întâlnit la Camera Deputaţilor pentru a discuta pe marginea dării în plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO