Bănci și Asigurări

Legea RCA a fost votată în Parlament. Asigurătorii RCA nu pot avea cheltuieli administrative şi de achiziţie mai mari de 25%. Poliţa se va putea încheia pe o lună şi se va putea plăti în rate

Legea RCA a fost votată în Parlament. Asigurătorii RCA...

Autor: Anelis Baciu

17.05.2017, 00:05 622
Companiile locale de asigurări vor fi forţate să-şi reducă cheltuielile adminis­tra­tive şi cele de achiziţie în cazul poliţei auto obli­gatorii (RCA) până la nivelul de 25% din valoarea primei, în condiţiile în care legea care prevedea această li­mitare a costurilor a fost adoptată ieri de Ca­­mera Deputaţiilor, care este for decizional.
 
La finalul lunii martie a acestui an, cheltuielile de administrare şi de achiziţie pe segmentul RCA se situau la 28%. Rata cheltuielilor a scăzut semnificativ în primele trei luni din an, ca efect al îngheţării tarifelor. Spre comparaţie, la finalul lunii decembrie a anului trecut rata cheltuielilor ajungea la 35%, iar în 2014 depăşea nivelul de 40%.
 
Companiile de asigurări au declarat în repetate rânduri că un nivel de 25% al cheltuielilor de administrare şi de achiziţie este nerealist. Cea mai probabilă măsură pe care asigurătorii o vor lua pentru a se încadra în nivelul maxim de 25% este reducerea comisioanelor plătite brokerilor, dat fiind că restructurarea reţelelor proprii este mai greoaie şi mai costisitoare.
 
De altfel, brokerii de asigurare prin vocea patronatului PRBAR au atras atenţia că limitarea va avea ca efect dispariţia din piaţă a circa 30.000 de asistenţi în brokeraj care intermediază în prezent poliţe RCA. În prezent, comisionul mediu pentru inter­medierea poliţei RCA (exceptând seg­men­tul transportatorilor) este de circa 8-10%, în scădere de la circa 15% anul trecut. Comisioanele s-au redus în ultima perioadă şi pe fondul intrării în vigoare a plafonării tarifelor pentru poliţa RCA. Ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea tarifelor RCA a fost adoptată de guvernul Cioloş şi a intrat în vigoare pe 18 noiembrie 2016, fiind valabilă timp de şase luni, adică până pe 18 mai 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO