Bănci și Asigurări

Lei sau euro? Ce monedă este mai avantajoasă pentru un credit de casă, după ce dobânzile la lei au coborât sub 8% pe an

Dobânda la ipotecarele în lei a scăzut sub 8% pe an, dar tot trebuie să daţi înapoi de 2,5 ori mai mult

Autor: Ciprian Botea

05.05.2012, 18:11 3304

Bancherii au ieftinit în luna martie creditele în lei pentru populaţie şi firme, în contextul în care subţierea bilanţurilor şi implicit scăderea veniturilor din dobânzi şi comisioane îi forţează să alerge din nou după clienţi.

Dobânda medie la creditele în lei acordate populaţiei a coborât la 11,9% pe an în martie, cu 0,4 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, în timp ce la companii scăderea a fost de 0,7 puncte procentuale, acestea ajungând să se împrumute la un cost mediu de sub 9% pe an.

Companiile au reuşit să se împrumute tot mai ieftin de la o lună la alta în ultima perioadă pe fondul revenirii apetitului băncilor pentru finanţarea acestui segment de clientelă, dar la populaţie mişcările au avut o amploare mai mică, abia în luna martie dobânda medie reuşind să spargă în jos pragul de 12% pe an.

Băncile au început să promoveze mai agresiv în ultima perioadă creditele de consum în lei, văzute ca o sursă facilă de venituri din dobânzi şi comisioane, iar costurile au început să coboare treptat, chiar dacă deocamdată încă se menţin, pe medie, la 15% pe an.

Şi ipotecarele în lei au intrat în atenţia bancherilor, în condiţiile în care vânzările de credite în valută au fost restricţionate de către BNR, iar dobânda anuală efectivă medie la nivelul pieţei a coborât în martie la un minim istoric de 7,8% pe an. Clienţii nu s-au lăsat însă convinşi până acum să se împrumute în lei pe termen lung, în condiţiile în care dobânzile la euro încă sunt mai mici.

"Chiar dacă deprecierea leului din ultima perioadă poate descuraja cererea de credite în valută, nu putem spune că aceasta reprezintă un stimul pentru creditarea în lei deoarece oprirea procesului de relaxare a politicii monetare poate induce temeri în rândul populaţiei referitoare la creşterea dobânzilor la lei. În general, instabilitatea politică şi fiscală este dăunătoare creditării", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Chiar dacă dobânzile între ipotecarele în euro şi cele în lei s-au redus la numai două puncte procentuale, de la 5,7% la 7,8% pe an, rata lunară la un credit în moneda locală este în continuare cu circa 25% mai mare. În prezent, mai puţin de 5% din soldul de 8 mld. euro al creditelor acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe sunt finanţări în lei.

Spre comparaţie, rata lunară la un credit ipotecar în lei de 176.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la o dobândă anuală efectivă de 7,8% pe an, ajunge la 1.225 de lei (278 de euro), în timp ce un credit în euro cu o valoare similară vine cu o rată lunară de 226 de euro. La un credit în lei, clientul ajunge să plătească după 30 de ani de 2,5 ori suma împrumutată, în timp ce la euro costul total este dublu faţă de suma contractată.

Bancherii au fost forţaţi să reducă dobânzile la ipotecarele în lei, în contextul în care BNR afirmă că are un plan de încurajare a creditării în moneda naţională. Banca centrală a redus începând din toamna trecută cu o jumătate de punct procentual dobânda-cheie la lei, deşi ciclul de relaxare a fost oprit luna aceasta datorită tensiunilor politice.

Cea mai vizibilă schimbare este însă intrarea în vigoare a unui nou regulament de creditare a populaţiei, care prevede un avans minim de 25% la creditele ipotecare în euro faţă de numai 15% la lei. Şi vânzările de credite de consum în valută au fost restricţionate şi nu mai pot fi vândute fără garanţii de minim 133% din valoarea finanţării. Bancherii şi-au ajustat însă mai repede oferta de credite de consum, acestea fiind vândute în prezent aproape exclusiv în lei.

Cel mai mult au câştigat clienţii cu credite cu dobânzi variabile. Indicii Robor la 3 şi 6 luni, folosiţi ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credit, au scăzut cu aproape 0,4 puncte procenuale în martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO