Bănci și Asigurări

Leii se ieftinesc din nou înainte de actualizarea ratelor la credite. Robor la 3 luni a ajuns la 2,4%

Leii se ieftinesc din nou înainte de actualizarea...

Autor: Ciprian Botea

16.06.2014, 00:06 2032
Indicatorul Robor la 3 luni,  utili­zat ca referinţă pentru sta­bilirea dobânzilor la credite de retail în lei, a ajuns la 2,4% pe an la sfârşitul săptămânii tre­cute, un minim al ultimelor patru luni. Un trend vizibil de scădere a dobânzilor s-a conturat în ultima lună, după o perioadă mai agitată pe piaţa monetară în prima parte a anului.

Ultima ajustare a  dobânzilor din ma­joritatea contractelor de credite de retail a avut loc în luna martie, la un nivel al Robor de aproape 3% pe an. Practic, pentru un client cu un credit ipo­tecar de valoare medie (200.000 de lei) contractat pe 30 de ani rata lunară va scădea cu cel puţin 75 de lei faţă de nivelul stabilit în luna martie.

Analiştii cred că sunt şanse ca do­bân­zile monetare şi implici costul cre­di­te­lor să coboare în continuare, pe fon­dul unui exces de lichiditate pe pia­ţă.

„Condiţiile de lichiditate vor înregistra îmbunătăţiri vizibile datorită rambursărilor de titluri de stat în trimestrul al treilea, iar trimestrul al patrulea ar trebui să marcheze şi cheltuieli mai mari din bugetul public. De asemenea, ratele pe termen scurt ar trebui să revină la minimele istorice anterioare“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Şi clienţii ale căror contracte de cre­dit sunt legate de evoluţia indica­torului Robor la 6 luni urmează să plătească rate mai mici la credite. Băncile se împrumută în prezent pe şase luni la dobândă de 2,8% pe an de pe piaţa monetară, faţă de 3% în decembrie 2013, când a avut loc ultima ajustare a ratelor plătite de aceşti clienţi.

Ieftinirea leilor urmează să aibă un im­pact real asupra clienţilor în condiţiile în care majoritatea contractelor au stabilită ca dată de ajustare a dobânzilor finalul lunii iunie.

Numărul clienţilor care au luat credite în lei cu dobânzi variabile a cres­cut vizibil în ultima perioadă, pe măsură ce s-a format o piaţă de credite ipote­care în lei, iar vânzările de credite de consum au revenit pe plus. Băncile au în prezent un stoc de credite ipote­ca­re în lei de aproximativ 5 miliarde de lei, dublu faţă de nivelul din urmă cu un an.

Clienţii plătesc anual rate de peste 350 milioane de lei în contul acestor credite, potrivit calculelor efectuate de ZF şi care au la bază un nivel al dobânzii de trei puncte procentuale peste indi­ca­torul Robor la 3 luni. O scădere cu o jumăta­te de punct pro­cen­tual a dobân­zii înseamnă practic o eco­no­mie anuală de aproximativ 20 de mi­lioane de lei pentru clienţi.

Scăderea dobânzilor din ultima lună vine în condiţiile în care se înregistrase o explozie a ratelor de dobândă la sfârşi­tul lunii ianuarie şi începutul lunii fe­brua­rie din cauza lipsei de lichiditate, ceea ce puse­se sub semnul întrebării soluţia cre­di­tării în lei. Acum, dobânzile la lei şi ce­le la euro s-au apropiat din nou şi în plus valuta nu mai este o alternativă pen­tru clienţi după re­stric­ţiile impuse de banca centrală în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO