Bănci și Asigurări

Leonardo Badea, şeful ASF: Evoluţiile bursiere recente nu au evidenţiat preocupări majore cu privire la punerea în aplicare a politicilor Guvernului

Leonardo Badea, şeful ASF: Evoluţiile bursiere recente...

Autor: Liviu Popescu

14.12.2017, 13:15 637

Leonardo Badea, directorul general al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), reglementatorul pieţei de capital din România, spune că intensificarea ofertelor publice la bursa de la Bucureşti şi creşterea lichidităţii, în special în a doua parte a anului 2017, au determinat investitorii să evalueze atractivitatea pieţei locale de capital, care este foarte aproape de a obţine statutul de piaţă emergentă. Badea spune totuşi că instabilitatea politică şi politicile guvernamentale nu au avut niciun impact real asupra încrederii investitorilor.

„ASF s-a axat pe realizarea consolidării infrastructurii bursiere, a urmărit punerea în aplicare a principiilor de guvernanţă corporativă pentru entităţile supravegheate, şi-a intensificat eforturile de punere în aplicare a riscurilor pe bază de supraveghere la faţa locului şi a stimulat intermediarii de pe piaţa de capital să participe la pregătirile pentru noile cerinţe MIFID II”, spune Leonardo Badea într-un interviu pentru Emerging Europe, un think tank cu sediul la Londra dedicat dezvoltării sociale şi economice a Europei Centrale şi de Est, publicat pe 14 decembrie.

Potrivit lui Badea, instabilitatea politică şi politicile guvernamentale nu au avut niciun impact real asupra încrederii investitorilor, notează Emerging Europe.

„Evoluţia pieţei reflectă toţi factorii care influenţează economia, percepţia investitorilor locali şi internaţionali, riscurile ţării şi randamentele aşteptate şi perspectivele viitoare”, a spus el.

„Investitorii pot reacţiona dacă simt că cadrul politic ameninţă portofoliile rezultatelor aşteptate. Până în prezent, evoluţiile recente reflectate de o lichiditate îmbunătăţită nu au evidenţiat preocupări majore cu privire la punerea în aplicare a politicilor guvernamentale”.

Piaţa locală a obligaţiunilor corporative a avut, de asemenea, un an pozitiv, notează Emerging Europe. BVB a avut emisiuni de obligaţiuni corporative ale Vrancart (38,25 milioane de lei), Unicredit Bank (610 milioane lei), Globalworth Real Estate Investment (550 milioane lei).

Badea este optimist că anul 2018 va fi un alt an bun pe BVB. "Vom continua cu măsuri care vizează obţinerea statutului de piaţă în curs de dezvoltare, prin stimularea creşterii lichidităţii pieţei de capital şi asigurarea unui cadru de reglementare conform celor mai înalte standarde”, a spus el.

„Vom sprijini, de asemenea, dezvoltarea pieţei obligaţiunilor ca o alternativă la finanţarea prin intermediul pieţelor de capital şi vom încuraja emiterea de obligaţiuni de către societăţile deja listate la BVB. Lucrăm să identificăm soluţii durabile pentru creşterea numărului de investitori activi şi pentru continuarea creşterii industriei fondurilor de investiţii”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO