Bănci și Asigurări

Leul a pierdut teren în 2016 în faţa euro, a dolarului şi a francului elveţian, dar cea mai puternică scădere a fost în faţa rublei ruseşti, de 24%

Leul a pierdut teren în 2016 în faţa euro, a dolarului...

Autor: Claudia Medrega

05.01.2017, 00:04 45330

Moneda naţională a închis anul 2016 pe depreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian -, cea mai puternică pierdere fiind în raport cu moneda americană.

Leul a cumulat o depreciere de 3,75% faţă de dolarul american, com­pa­rativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul el­ve­ţian a pierdut aproximativ 1%. Depre­cierea leului faţă de euro în 2016 a fost de doar 0,4%.

Până în octombrie, moneda naţio­na­lă era pe apreciere în faţa princi­pa­lelor trei valute.

Pe parcursul lunii decembrie leul s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi în raport cu dolarul şi francul elveţian, evo­luţia fiind influenţată de tendinţa regio­nală, alături de îngrijorările inves­ti­torilor privind o posibilă instabilitate politică în România în contextul incer­ti­tu­dinilor legate de noul guvern.

În raport cu euro, moneda naţio­na­lă a pierdut în ultima lună a anului tre­cut 0,55%, în timp ce deprecierea faţă de dolar a fost de aproape 1%. În ra­port cu francul elveţian, pierderea a fost de 0,6% comparativ cu nivelul de la sfârşi­tul lunii noiembrie. Minimul anului 2016, de 4,4444 lei/euro, a fost atins în iulie, aprecierea leului venind după ce la jumătatea lunii iunie cursul atinsese maximul ultimilor doi ani şi jumătate, cotaţia urcând aproa­pe de nivelul de 4,54 lei /euro. Acest prag a fost în cele din urmă atins şi chiar depăşit la finalul anului trecut, maximul fiind atins chiar în ultima zi de tranzacţionare a anului 2016.

După anunţarea votului pro-Brexit, spre finalul lunii iunie, pe piaţa valutară lo­cală moneda naţională s-a depreciat fa­ţă de euro cu 0,4%, cotaţia urcând la 4,5366 lei/euro, ceea ce a reprezentat cel mai ridicat ritm de creştere din fe­brua­rie 2015 încoace. Valutele din re­giu­ne au fost însă mult mai volatile. Cotaţia de referinţă leu/euro anunţată de BNR a recuperat ulterior pierderile.

Cursul leu/euro a oscilat în decem­brie în jurul intervalului 4,50-4,53 lei/eu­ro, cu salturi peste 4,54 lei/euro la sfârşitul anului.

În ultima şedinţă din 2016, Banca Na­ţio­nală a afişat un curs de 4,5411 lei/eu­ro, nivel maxim al ultimilor trei ani. Un curs mai ridicat, de 4,5447 se înre­gistra în 10 ianuarie 2014.

Pentru 2017, analiştii de la BCR/Erste Bank anticipau într-un ra­port din de­cem­brie o fluctuaţie a cursului în inte­rio­rul intervalului 4,4-4,6 lei/euro, fă­ră a ex­clude episoade de volatilitate, de­ter­mi­nate în principal de evenimente ex­terne legate de Brexit sau evoluţiile po­li­tice din Franţa şi Germania. Totoda­tă, ten­siu­nile geopoliti­ce rămân o altă sur­să de risc asupra evoluţiei cursului. Cursul me­diu ar urma să fie în 2017 de 4,51 lei/euro.

Banca Transilvania anticipează un curs mediu de 4,46 lei/euro în acest an.

Cursul leu/dolar a urcat în 28 de­cem­brie la un maxim istoric de 4,35 lei/do­lar, dar până în 30 decembrie a coborât la 4,3 lei/dolar. Dola­rul ame­rican este cotat indirect în piaţa ro­mâ­nească, în raport cu paritatea euro/dolar.

Anul trecut, rubla rusească le-a adus cel mai mare câştig investitorilor care au ales să parieze pe această va­lută, de 24,4%, şi a fost urmată în topul va­lutelor care s-au apreciat cel mai mult faţă de leu de yenul japonez şi dolarul canadian, cu avansuri de 6,9%.

La polul opus se plasează lira egipteană, cu o depreciere spectaculoasă, de 56%, faţă de moneda naţională, lira sterlină, care a înregistrat un declin de 13,8%, şi lira turcească, care s-a depreciat tot cu 13,8% faţă de leu.

Tema cursului de schimb a fost şi rămâne foarte prezentă în spaţiul public. Evoluţia cursului este un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că circa 45% din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, cea mai mare parte fiind în euro. În aceste condiţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor. Iar perioadele de stabilitate a cursului vin ca un moment de respiro pentru clienţii cu credite în valută, pe umerii cărora s-a acumulat o presiune uriaşă în anii de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO