Bănci și Asigurări

Leul, apreciere pe toate fronturile în T1: 1% în faţa euro, 5% în faţa dolarului şi 2% în faţa francului

Leul, apreciere pe toate fronturile în T1: 1% în faţa...

Autor: Liviu Popescu

01.04.2016, 00:03 580

Leul a reuşit în perioada ianuarie-martie să înregistreze apreciere în faţa monedelor din regiune, dar şi în faţa principalelor trei valute.

Leul s-a apreciat în primul trimestru în faţa principalelor trei valute (euro, dolar şi franc elveţian), dar şi în faţa monedelor din regiune (coroana cehă, forintul unguresc, zlotul polonez) şi a marcat astfel cea mai bună perioadă ianuarie-martie din ultimii ani.

Euro a pierdut 1,1% în faţa leului în perioada ia­nua­rie-martie, de la 4,52 de lei, cât cotase BNR re­ferinţa pentru un euro în ultima şedinţă din luna decem­brie 2015, la 4,47 de lei cât cotase BNR ieri paritatea. Cotaţia anunţată ieri de banca centrală a fost în creştere cu 0,35% faţă de şedinţa precedentă.

„Două scenarii sunt posibile în perioada următoare: fie leul îşi continuă aprecierea în urma acestui episod de consolidare, iar cursul va tinde spre noi minime pe 2016, la 4,44 mai întâi, apoi 4.423; fie euro este cel care începe să câştige teren de la nivelurile curente, caz în care cursul ar trebui să urce peste rezistenţa cu care ne-am obişnuit deja, la 4,48, şi să se îndrepte chiar spre 4,5 în lunile următoare. Vom şti în ce direcţie o ia cursul în funcţie de care dintre nivelurile-cheie cedează decisiv primul: 4,46 sau 4,48”, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Dan Rusu, analist financiar senior al băncii.

În intervalul de timp corespunzător din 2015, euro pierduse 1,6% în faţa monedei româneşti.

Dolarul american, care a fost performerul anului 2016, a pierdut 5% în faţa leului în primul trimestru din acest an, după ce s-a depreciat în faţa euro pe fondul aşteptărilor prudente cu privire la politica monetară a Rezervei Federale a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume.

Dolarul american s-a depreciat de la 4,15 lei la 3,93 de lei în primele trei luni. Spre comparaţie, în perioada ianuarie-martie din 2015, dolarul american câştigase 12% în faţa leului.

„În ansamblu, perspectiva rămâne favorabilă leului şi aşteptăm căderea cursului sub 3,95 pentru a confirma o dată în plus acest scenariu”, mai scrie în raportul Băncii Transilvania. Şi francul elveţian, monedă care s-a apreciat puternic în faţa leului în prima lună din 2015 pe fondul deciziilor băncii centrale a Elveţiei, s-a depreciat cu 2% în faţa leului de la 4,18 lei la aproape 4,1 lei. În perioada ianuarie-martie 2015, francul elveţian câştigase 13% în faţa leului. „Este important de observat că stagnarea din ultimele două luni a format o structură triunghiulară simetrică aici, astfel că ne putem aştepta la o mişcare ulterioară destul de puter­nică pe piaţă, foarte probabil o perioadă de volatilitate ridicată“, mai scrie în raportul Băncii Transilvania.

Cursul leu/euro a încheiat anul 2015 la 4,52 lei, cel mai ridicat nivel la care moneda europeană închide un an din 2007 încoace, în timp ce cotaţia faţă de dolarul american a ajuns pe 31 decembrie 2015 la 4,14 lei. Spre comparaţie, în ultima şedinţă de pe piaţa valutară din 2014, euro era cotat la 4,44 lei, iar dolarul la 3,68 lei.

Leul s-a apreciat în primele trei luni în faţa a 13 valute din 16 cele mai importante din regiune. Moneda românească a pierdut teren doar în faţa coroanei norvegiene (care s-a apreciat cu 0,7%), a rublei ruseşti (4%) şi a gramului de aur (10%).

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO