Bănci și Asigurări

Leul s-a apreciat doar faţă de euro în T1. Faţă de dolar şi franc a pierdut peste 10%

Leul s-a apreciat doar faţă de euro în T1. Faţă de...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2015, 00:04 213
Leul a câştigat 2% în faţa euro în primul trimestru, însă comparativ cu dolarul şi francul a pierdut peste 10%.

Cursul anunţat de BNR a fost ieri de 4,4 lei/euro, în condiţiile în care săptămâna trecută monedă naţională s-a apreciat datorită întăririi valutelor din regiune în raport cu moneda europeană. Comparativ cu primăvara anului trecut, euro a pierdut 1% faţă de leu, respectiv cinci bani, potrivit calculelor efectuate de ZF.

Faţă de moneda americană leul a pierdut 25% într-un an, doar în primele trei luni din acest an deprecierea fiind de 10%. Dolarul american a închis ieri la 4,06 lei pe unitate. Pe 4 martie, dolarul american a depăşit pragul de 4 lei pe unitate, pentru ca doar peste câteva zile paritatea să atingă maximul istoric de 4,2 lei pe unitate.

Pe pieţele internaţionale raportul eu­ro/dolar a scăzut la 1,08, iar la jumă­ta­tea acestei luni raportul ajungea la 1,05, evoluţie care se reflectă şi asupra leului.

Pe piaţa valutară locală tranzacţiile în monedă americană sunt reduse, astfel că BNR stabileşte indirect cursul de schimb leu-euro în funcţie de co­taţiile euro-dolar pe pieţele interna­ţio­nale şi leu-euro pe piaţa de la Bucureşti.

În primăvara anului trecut, dolarul american era cotat la 3,2-3,25 de lei. Creşterea trimestrială înregistrată de dolar a fost depăşită doar de francul elveţian.

Moneda elveţiană a închis ieri la 4,21 lei pe unitate, cu 13% peste nivelul de la finele anului trecut, în condiţiile în care moneda ţării cantoanelor atinsese maximul istoric în a doua jumătate a lunii ianuarie, când se apropiase de 4,6 lei pe unitate. Aprecierea francului de atunci a fost determinată de Banca Centrală a Elveţiei, care a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.

În primăvara anului trecut, francul elveţian era cotat de BNR la 3,65 lei pe unitate, ceea ce înseamnă o apreciere de 15% faţă de prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO