Bănci și Asigurări

Leul s-a depreciat cu 32% faţă de euro în şapte ani, în timp ce inflaţia a fost de 46%, iar cea din zona euro de 14%

Leul s-a depreciat cu 32% faţă de euro în şapte ani,...

Autor: Liviu Popescu

09.01.2015, 18:01 762

Leul s-a depreciat cu 32% în faţa euro în ultimii şapte ani, în timp ce inflaţia cumulată din această perioadă a fost de 46%, companiile care exportă şi care au susţinut economia în ultimii ani având practic costuri mai mari fără să beneficieze în aceeaşi mă­sură de avantajul competitiv oferit de un curs mai depreciat.

Decalajul dintre cei doi indicatori a fost temperat totuşi de creşterea preţurilor în zona euro de 14% în ultimii 7 ani, ceea ce în­seamnă că şi exportatorii locali au reuşit să-şi vândă mărfurile la preţuri uşor mai mari.

Anul trecut, leul chiar s-a apreciat faţă de euro, în timp ce inflaţia a fost de circa 1,3% la finalul lunii noiembrie. Totodată, inflaţia în zona euro devenit negativă anul trecut.

Leul a fost mai puţin volatil decât alte monede din regiune şi s-a depreciat mai puţin în criză. Piaţa valutară fiind supravegheată strict de banca centrală în condiţiile în care o creştere a cursului ar alimenta şi mai mult creşterea preţurilor (multe produse şi servicii au preţuri exprimate în euro) şi ar afecta sistemul bancar şi debitorii (peste jumătate din credite sunt în valută).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO