Ce corelaţie există între cursul de schimb, inflaţie şi dobânzi:

Leul s-a depreciat în faţa euro în nouă ani, dobânzile la credite la jumătate şi inflaţie negativă

19 ian 2016 Autor: Liviu Popescu

Leul a pierdut constant teren în faţa euro în ultimii nouă ani, depreciindu-se cu 25%, dobânzile la credite şi depozite au atins minime istorice, în timp ce inflaţia şi-a continuat declinul şi a intrat anul trecut pentru prima oară în teritoriu negativ. Însă ce corelaţie există între aceşti indicatori?

Moneda naţională s-a de­preciat constant pe par­cursul ultimilor no­uă ani în faţa euro, de la o paritate de 3,61 lei la finele anului 2007 la 4,52 lei în de­cembrie anul trecut, în timp ce do­bân­zile la creditele în lei şi în euro s-au înju­mă­tăţit. Dobânzile la depozite sunt chiar şi de patru ori mai mici. Pe de altă parte, economia românească a în­che­iat anul 2015 cu inflaţie negativă, fiind pen­tru prima oară în istoria post de­cem­bristă când inflaţia intră în teritoriul negativ.

„Corelaţia trebuie observată în miş­cările pe termen lung, la nivel de ani. Există o tendinţă de depreciere a leului în ultimii ani în raport cu euro, dar este mo­derată şi este perfect în linie cu ce se în­tâmplă cam cu toate ţările din zona noas­tră. România a avut tot timpul in­flaţie mai mare decât cea din Uniunea Euro­peană“, a explicat analistul econo­mic Aurelian Dochia.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.01.2016

 
Cuvinte cheie:
inflatie
, credite
, dobanzi
, depreciere
, timp
, trecut
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide