Bănci și Asigurări

Leul se va întări, cumpăraţi titluri de stat româneşti, spun analiştii Barclays

Leul se va întări, cumpăraţi titluri de stat româneşti, spun analiştii Barclays

Autor: Liviu Chiru

15.05.2011, 18:42 2737

Cumpăraţi titluri de statromâneşti pe şase luni, le recomandă investitorilor analiştiiBarclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele maimari bănci din lume.

"În ceea ce priveşte piaţavalutară, ne păstrăm recomandarea de a paria pe leu prin achiziţiade certificate de depozit pe şase luni", scriu analiştii BarclaysCapital. Ei îşi menţin prognoza că euro va coborî până pe pragul de4 lei în următorul an. Britanicii au fost printre primii care aupariat pe leu, anunţând perspective de apreciere încă de laînceputul anului.

În prezent, certificatele detrezorerie pe şase luni se tranzacţionează pe piaţa secundară larandamente de 6,5%-6,59% pe an. În aprilie, Trezoreria vânduseastfel de certificate la un randament mediu de 6,32% pe an.Străinii pot împrumuta lei mai ieftin pe piaţa monetară, pe care săîi plaseze apoi în titluri de stat, realizând astfel un câştigfacil. Dacă leul se şi întăreşte în faţa euro în acest timp,câştigul lor este mai mare.

"Dinamica deficitului de contcurent continuă să se îmbunătăţească, iar dacă inflaţia persistăsau apar creşteri surprinzătoare în lunile următoare, considerăm căbanca centrală va utiliza pârghia aprecierii monedei decât sămajoreze dobânda." Analiştii Barclays notează că perspectiva uneiemisiuni de note pe pieţele internaţionale, dar şi a privatizăriiunor companii de stat, înseamnă că pe piaţă va fi o ofertă mare devalută pe piaţă, ceea ce ar trebui să ajute leul. Britaniciinotează totuşi că există riscul ca banca centrală să intervină pepiaţă şi pentru a contracara o apreciere prea rapidă a leului, dincauza temerilor că o astfel de mişcare ar lovi competitivitateaexporturilor româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO