Bănci și Asigurări

Libra Bank acordă împrumuturi de 10 mil. de euro IMM-urilor din sectoarele culturale şi creative

Libra Bank acordă împrumuturi de 10 mil. de euro...

Autor: Cristina Bellu

02.03.2017, 12:57 186

Libra Internet Bank, un jucător de talie mică din sectorul bancar specializat pe nişa profesiilor liberale, va dezvolta un produs de finanţare, în urma semnării unui acord de garantare cu Fondul european de investiţii (FEI), în vederea susţinerii unui portofoliu de 45 de milioane lei (cca.10 milioane de euro) de împrumuturi către companii.

Banca se aşteaptă ca peste 200 de întreprinderi mici şi mijlocii din sectoarele culturale şi creative să acceseze noul program care se va desfăşura în următorii doi ani.

Acesta este al treilea acord semnat de către FEI în cadrul Facilitǎţii de Garantare pentru sectoarele culturale şi creative, dupǎ cele semnate în luna ianuarie în Spania şi Franţa.

“Ne bucuram sǎ fim prima bancǎ din România care semneazǎ acordul de garantare cu Fondul european de investiţii pentru sectoarele culturale şi creative. Suntem încrezatori în potenţialul acestui nou segment pe care dorim sǎ îl atragem şi ne bucurǎm sǎ sprijinim IMM-urile din acest sector în accesarea finanţǎrii, prin intermediul unor produse accesibile, cu 70% garanţie de la Fondul european de investiţii", a spus Emil Bituleanu, director general al Libra Internet Bank.

Sectoarele creative si culturale reprezintă mai mult de 7 milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană şi 4,2% din PIB-ul UE, potrivit unui raport al EY. Accesul la finanţare poate fi dificil de obţinut pentru societăţile care activează în aceste sectoare, mai ales din cauza naturii intangibile a activelor şi a garanţiilor pe care le deţin, a mărimii limitate a pieţei, a nesiguranţei privitoare la cerere şi a lipsei de experienţă a intermediarilor financiari în ceea ce priveşte elementele specifice ale sectorului.  

“Sunt încântat că semnăm primul acord de Garantare din România pentru sectoarele culturale şi creative cu Libra Internet Bank. Accesul la finanţare este adesea limitat pentru companiile din aceste sectoare şi acest nou acord îi va permite instituţiei Libra Internet Bank să înceapă să finanţeze un nou sector.”, a spus  Gunnar Mai, head of EU Guarantee Facilities.

Noul mecanism de garantare pentru sectoarele culturale şi creative include activităţi de dezvoltare a capacităţilor pentru intermediarii financiari, astfel încât aceştia să beneficieze de expetiza necesară în ceea ce priveşte caracteristicile cheie ale acestor sectoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO