Bănci și Asigurări

Lichiditatea a continuat să scadă în luna mai, coborând la minimul anului. Băncile au ţinut la BNR 4,9 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din mai, o treime din maximul de 14 mld. lei din ianuarie

Lichiditatea a continuat să scadă în luna mai,...

Autor: Claudia Medrega

16.06.2017, 00:08 359

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 4,9 mld. lei (peste 1 mld. euro) în fiecare zi lucrătoare din lu­na mai, în scădere cu aproximativ 31% fa­ţă de nivelul din aprilie şi cu 55,5% sub valoarea din mai 2016, reiese din da­tele băncii centrale. Bancherii şi-au ţi­nut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dis­poziţie de banca centrală permite in­stituţiilor de credit să plaseze la sfâr­şitul fiecărei zile de tranzacţionare lichi­ditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeter­mi­nată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Anul 2017 a început cu o medie zilnică a sumelor depuse de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi de 13,9 mld. lei (3 mld. euro), însă după vârful înregistrat în ianuarie a urmat o tendinţă descendentă. De regulă, ianua­rie este o lună în care băncile depun mai mulţi bani la BNR prin faci­lita­tea de de­pozit pe o zi. În prima lună din 2016 băn­cile plasaseră în fiecare zi lucrătoare la banca centrală prin facilitatea de de­pozit peste 20 mld. lei, în medie, cel mai mare nivel din 2016, dar şi din ultimul deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO