Bănci și Asigurări

Limitele de despăgubire ale poliţelor RCA au crescut cu peste 30%

Limitele de despăgubire ale poliţelor RCA au crescut cu peste 30%

Autor: Adrian Dumitrache

03.01.2012, 00:05 480

Limitele de despăgubire ale poliţelor auto RCA au crescut de la 1 ianuarie cu 33,3%, la un milion de euro, în cazul da­une­lor materiale din accidente rutiere, şi cu 42,9%, la 5 mil. euro, pentru vă­tă­mări cor­po­rale şi decese, potrivit nor­melor Comisiei de Supraveghere a Asi­gurărilor (CSA) intra­te în vigoare la înce­putul anului.

În acest an despăgubirea maximă pentru daune materiale se ridică la 750.000 euro, indi­ferent de numărul părţilor im­pli­cate în accidentul rutier.

Pentru vătămări cor­porale şi decese, limita de despăgubire pentru 2011 a fost sta­bilită la 3,5 mil. euro. Asigurarea de răspun­dere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoa­nele prejudiciate în urma unui acci­dent rutier produs din vina condu­că­torului auto asi­gurat primesc despăgubiri pentru dau­nele materiale şi/sau vătămările cor­porale su­ferite.

Scopul poliţei este ca persoanele păgu­bi­te să primească obligatoriu despă­gubiri pentru daunele suferite, independent de situa­ţia materială a celui care a produs pa­guba. După primele nouă luni ale lui 2011 sub­scrierile din RCA au însumat 1,55 mld. lei, în scădere cu 18,5% faţă de intervalul similar din 2010. Daunele plătite de com­paniile de asigurări au crescut cu 1% şi au ajuns la 1,23 mld. lei.

În 2010 asigurătorii au subscris din poliţe RCA prime în sumă de 2,46 mld. lei, în creştere cu 14,1% faţă de anul precedent, în condiţiile în care numărul contractelor de asi­gurare încheiate a urcat cu 7,7%, la 6,5 milioane. În acelaşi an societăţile au plătit un număr total de 330.100 dosare de daună, în scă­dere cu 3,3% faţă de anul 2009. În schimb, daunele plătite au crescut cu 4,6%, la 1,6 mld. de lei.

MFP propune ca procedura falimentului să fie aplicată şi reasigurătorilor

Procedura falimentului va fi aplicată şi societăţilor care practică numai reasi­gurarea, alături de firmele de asigurare-reasigurare, conform unui proiect de modi­ficare şi completare a Legii 503/2004 privind redresarea financiară şi fa­limentul socie­tăţilor de asi­gurare.

Ministerul Finanţelor propune într-un proiect anunţat la finele anului trecut şi reglementarea unui termen special de prescripţie de cinci ani (faţă de termenul general de 3 ani), în care Fondul de garan­tare va putea plăti indem­ni­zaţiile/despă­gu­bi­rile, pentru protejarea intereselor legitime şi a drepturilor credi­torilor de asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO