Bănci și Asigurări

Liniile de finanţare de la băncile-mamă au scăzut sub 12 mld. euro

Liniile de finanţare de la băncile-mamă au scăzut sub...

Autor: Ciprian Botea

22.07.2015, 00:03 369
Băncile locale aveau la finalul anului trecut resurse atrase de la acţionari de 11,9 miliarde de euro (53 mld. lei), în scădere cu 16% faţă de nivelul din decembrie 2013, potrivit datelor BNR. Scăderea în termeni nominali este de 2,3 miliarde de euro.

Instituţiile de credit au înlocuit astfel finan­ţările externe, cele care au reprezentat motorul creditării în perioada de boom economic, cu depozite atrase de la clientelă, dar activitatea de creditare a continuat să se restrângă. Soldul creditului privat a scăzut până la 210 mld. lei, în condiţiile în care resursele interne sunt în mare parte pe termen scurt. „Activitatea de creditare a fost influenţată de diminuarea volumului de surse atrase de la băncile-mamă, pe fondul continuării fenomenului de dezintermediere financiară şi al intrării în vigoare a noilor cerinţe prudenţiale, menţinerea de către bănci a unor standarde de creditare restrictive şi preponderenţa în bilanţ a surselor interne de finanţare atrase pe termen scurt, ceea ce poate limita disponibilitatea băncilor de creştere a maturităţii creditelor“, explică specialiştii BNR.

Stocul depozitelor atrase de la clientelă a urcat spre 230 mld. lei, iar raportul credite pe depozite a devenit subunitar anul trecut pentru prima dată din 2007 încoace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO