Bănci și Asigurări

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, la ZF Live: BNR nu urmăreşte profitul băncilor, ci dacă ele au destul capital. Dacă s-au făcut abuzuri fiscale, este treaba ANAF-ului să verifice. „Banca Naţională nu supraveghează bilanţul băncilor din punct de vedere fiscal, noi supraveghem doar prudenţial“

Autor: Dragoş Dinu

11.08.2017, 00:07 638

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, susţine că banca centrală nu urmăreşte profitul băncilor, ci dacă ele au destul capital să funcţioneze: Dacă s-au făcut abuzuri fiscale, nu este treaba BNR, ci este problema ANAF-ului să verifice.

Dacă băncile au vândut cu discounturi mari creditele neperformante ori au provizionat „inclusiv ce nu trebuie“, este obligaţia Ministerului Finanţelor să verifice dacă sunt îndreptăţite sau nu aceste operaţiuni şi dacă s-au făcut abuzuri, nu este treaba BNR, a spus joi Liviu Voinea la ZF Live.

„Banca Naţională nu supraveghează bilanţul băncilor din punct de vedere fiscal, noi supraveghem doar prudenţial. Adică urmărim fluxul capitalului băncilor existente. Dacă băncile nu au profit şi fac pierderi, atunci le cerem capital. În perioada respectivă, pe ansamblu, şi întregul sector a fost pe pierdere. Pierderile ar putea veni din provizioane - poate au provizionat şi ce nu trebuie, pentru că nu chiar totul se provizionează - şi din vânzarea pachetelor de credite neperformante. Dar este obligaţia Ministerului Finanţelor să verifice dacă sunt îndreptăţite sau nu aceste operaţiuni“, a declarat el.

„Optimizarea fiscală“, respectiv aspectele legate de procesul de înstrăinare a creditelor neperformante şi pierderile raportate de unele bănci în ultimii ani, reprezintă motiv de dispută între Ministerul Finanţelor şi bănci. Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a acuzat recent, în cadrul unor emisiuni TV, „optimizarea fiscală“ efectuată de bănci, care a determinat ca în ultimii cinci ani „doar 15 din cele 46 de bănci prezente pe piaţa locală să plătească impozit pe profit.“

Mai mult decât atât, premierul Mihai Tudose a acuzat băncile, sau anumite bănci, fără să le nominalizeze, că fură. Viceguvernatorul susţine că atunci când băncile au făcut pierdere, Banca Naţională a venit şi le-a cerut să aducă capital. Şi, spre deosebire de firmele cu pierderi, băncile cu pierderi au adus capital, astfel că s-au acumulat 14,7 mld. lei aporturi de capital în anii post-criză.

BNR a recomandat în ultimii ani băncilor să recunoască creditele neperfor­mante şi să le scoată cât mai rapid din bilanţuri, iar rata creditelor neperformante a scăzut de la un record de 22%, spre 9%. „Băncile au făcut pierdere în anumiţi ani din cauza unui business insuficient de eficient, dar unul dintre cele mai importante motive a fost provizionarea creditelor neperformante, adică cele date între 2006 şi 2008. Atunci băncile au făcut profit şi au plătit impozit.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO