Bănci și Asigurări

Lovitură de teatru: Asociaţia Brokerilor cere revizuirea modului de administrare a Pilonului II. Administrarea contribuţiilor nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor

Lovitură de teatru: Asociaţia Brokerilor cere...

Autor: Ştefan Stan

18.09.2017, 17:28 2333

Administrarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor, cu respectarea principiilor guvernanţei corporative şi a cerinţelor privind calitatea administrării şi profitabilitatea activelor, susţine Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital din România.

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), potrivit ASF. Cea mai mare parte a contribuţiilor este investită în titluri de stat, iar o mică parte, în acţiunile societăţilor cotate la bursa din România.

”Din păcate, în unele situaţii, modul în care adminsitratorii fondurilor de pensii participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care fondurile sunt acţionari nu este transparent şi corelat cu obiectivul de a maximiza randamentul pentru contribuabili”.

Asociaţia brokerilor dă ca exemplu AGA BVB din data de 14 septembrie a.c., societate la care fondurile de pensii deţin participaţii importante. Deşi un grup de acţionari, din care a făcut parte şi Asociaţia Brokerilor, a propus modificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al societăţii, prin eliminarea costurilor pentru stock option plan şi bonusuri anuale, cu valoare de 1,5 milioane lei, propunerea a fost respinsă. În buget este alocată pentru programul de răscumpărare a acţiunilor B.V.B. în scopul implementării stock options plan şi suma de 4 milioane lei. Comparând beneficiile acordate angajaţilor şi directorilor cu profitul societăţii distribuit acţionarilor sub formă de dividende, pentru exerciţiul financiar 2016, cu valoare de 7,06 milioane lei, este uşor de concluzionat că votul exprimat în AGA nu este în interesul acţionarilor. Este de neînţeles modul în care sunt tratate aspectele care ţin de profitabilitatea activelor, mai ales în condiţiile în care comisionul perceput de firmele de administrare a fondurilor de pensii este superior celui practicat la nivel internaţional. 

”Având în vedere poziţiile reprezentanţilor Guvernului din ultima perioadă, considerăm că este necesară o dezbatere largă asupra modului în care sunt administrate fondurile de pensii si o mai atentă supraveghere din partea A.S.F., atât a procesului investiţional, cât şi în cel corporativ decizional al societaţilor de administrare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO