Bănci și Asigurări

Lovitură de teatru: Impozitul pe cifra de afaceri, cu care vine acum PSD, a fost pus în discuţie prima dată acum patru ani de actualul consilier prezidenţial pe probleme economice al lui Iohannis

Lovitură de teatru: Impozitul pe cifra de afaceri, cu...
29.06.2017, 17:08 6763

Impozitul pe cifra de afaceri, propus de PSD prin noul program de guvernare, a fost pus în discuţie în ianuarie 2013, printr-un interviu acordat ziarului Bursa de către Cosmin Marinescu, actualul consilier pe probleme economice al preşedintelui Iohannis. De asemenea, într-o opinie publicată în Ziarul Financiar în 19 februarie 2013, "Simplificare fiscală absolută: idei în reflecţie. desfiinţarea impozitului pe profit", Cosmin Marinescu, pe atunci consilier al ministrului Finaţelor Publice, scria: "Un impozit elemetar de 1-2% asupra cifrei de afaceri este uşor de conceput, de calculat şi de administrat".

La vremea respectivă, Marinescu, profesor la ASE, era consilier al ministrului de Finanţe de atunci, Daniel Chiţoiu. Marinescu este considerat un economist de dreapta, spre zona libertarienilor. 

”Economia noastră are nevoie de regândirea profundă a filozofiei fiscale şi financiare, consideră Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Economie - ASE Bucureşti şi consilier pe probleme de analiză şi politici economice al ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.”

”Ne putem gândi, de exemplu, la desfiinţarea impozitului pe profit şi simplificarea radicală a impozitării afacerilor. S-ar putea trece, de pildă, la o altă formă de impozitare, infinit mai simplă de aplicat şi administrat şi neapărat prietenoasă pentru mediul de afaceri. De exemplu, un impozit elementar de 1-2% asupra cifrei de afaceri sau chiar în regim regresiv! E simplu, la fiecare 100 de lei pe care firmele le încasează, 1 leu intră în buzunarele statului. Uşor de conceput, de calculat şi de administrat. Şi care ar simplifica poate peste un sfert din Codul Fiscal actual.”

Cosmin Marinescu arată că o asemenea simplificare fiscală ar fi stimulativă pentru mediul de afaceri, deoa-rece firmele nu vor mai fi atât de împovărate din punct de vedere administrativ şi birocratic. Astfel, vor fi eliberate resurse în sfera direct productivă, cu efect pozitiv asupra investiţiilor, producţiei şi nivelului de trai. Astfel, oamenii de afaceri nu mai trebuie să "arbitreze" cheltuielile deductibile, să filtreze contabil sistemele de amortizare a mijloacelor fixe, să calculeze dacă avocaţii fiscali sunt sau nu mai ieftini decât impozitele datorate statului. La fel şi în cazul costurilor de adminis-trare fiscală.

”Avantajul esenţial ar consta în despovărarea afacerilor de diverse sarcini administrative şi birocratice. Iar resursele astfel eliberate vor extinde sfera productivă, cu efect pozitiv direct asupra investiţiilor, producţiei şi nivelului de trai. De asemenea, eliminarea impozitului pe profit ar putea contribui, deopotrivă, la o schimbare fundamentală de atitudine economică în mediul de afaceri. Comportamentul economic va fi stimulat, odată ce întreprinzătorii vor realiza însemnătatea raţionalizării costurilor. Totodată, va fi încurajată dezvoltarea, prin interesul de a creşte valoarea adăugată într-un ritm superior celui în care creşte cifra de afaceri”, a spus Marinescu în interviul pentru Bursa.”

Senatorul Florin Cîţu, principalul vector de imagine al PNL pe probleme economice, a criticat joi dimineaţă propunerea PSD din noul program de guvernare, care prevede printre altele renunţarea la impozitul pe profit şi introducerea unei impozit pe cifra de afaceri, în câteva trepte. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO