Bănci și Asigurări

Lovitură de teatru în Marea Britanie: Pentru prima oară, un oficiu federal de fraudă pune sub acuzare un fost şef al unei bănci globale

Lovitură de teatru în Marea Britanie: Pentru prima...

Autor: Ştefan Stan

20.06.2017, 17:05 747

Fostul şef al Barclays, împreună cu trei foşti executivi seniori ai companiei, au fost acuzaţi de autorităţile din Marea Britanie de fraudă legată de injecţiile de urgenţă de cash care au salvat banca în timpul crizei financiare din 2008.

Cazul Oficiului de Fraudă din Marea Britanie împotriva lui John Varley, fostul şef al Barclays, marchează prima oară când un fost executiv de top al unei bănci globale este pus în faţa unor acuzaţii penale pentru activităţile din acea perioadă, când marii creditori din Marea Britanie, SUA şi Europa au fost salvaţi de plătitorii de taxe.

Biroul de fraudă a pus sub acuzare şi banca Barclays marţi, cu trei capete de acuzare de conspiraţie la fraudă, falsă reprezentare şi asistenţă financiară în rea credinţă, pentru aranjamentele făcute cu investitorii din Qatar, care au injectat un total de 6,1 miliarde de lire în Barclays în iunie şi octombrie 2008.

Cazul anchetatorilor se centrează pe afacerile încheiate de bancheri cu investitorii pe ”la spate”, care au fost parte din infuzia de cash, dar care nu au fost făcute publice. Cele două tranşe de finanţare au permis băncii să rămână independentă de guvern într-o perioadă când giganţi precum RBS sau Lloyds Banking Group au acceptat bailoutul.

În timpul celor două investiţii, executivii băncii au promis să plătească investitorilor din Qatar un total de 322 de milioane de dolari pentru a ajuta Barclays să se dezvolte în  Golf. Şi ăn noiembrie 2008, Barclays a acceptat să furnizeze o facilitate de credit de 3 miliarde de dolari statului Qatarez.

Pe lângă Varley, Biroul de Fraudă l-a mai acuzat şi pe Roger Jenkins, cel care a pus afacerea cap la cap, pe Tom Kalaris, ”locotenetul” băncii şi şeful diviziei de investiţii, şi pe Richard Boath, care a condus divizia de finanţe corporate a Barclays.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO