Bănci și Asigurări

Lovitură de teatru pe piaţa asigurărilor: Romeo Ionuţ Comăniciu, un şef de sucursală în vârstă de 35 de ani propus de PDL, validat de comisiile parlamentare pentru şefia CSA

Lovitură de teatru: Romeo Ionuţ Comăniciu, propus de PDL, validat de comisiile parlamentare pentru şefia CSA

Autor: Sorin Pâslaru

20.09.2011, 12:26 6461

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe l-au validat, marţi, cu 21 de voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere, pe Romeo Ionuţ Comăniciu, director al sucursalei Astra din Braşov, propus de PDL, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Astăzi a fost audiat la comisia reunită de buget-finanţe din Parlament, acesta fiind un candidat surpriză propus de PDL. Astra Braşov a avut în 2010 venituri de 107 milioane euro.

Contactat de Ziarul Financiar, Ionuţ Romeo Comăniciu, 35 de ani, a refuzat orice comentariu. Nimeni din piaţa asigurărilor nu s-ar fi aşteptat la o asemenea numire din partea Parlamentului, în condiţiile în care Cristian Constantinescu, care a fost ieri respins, este una dintre cele mai cunoscătoare persoane din această industrie.

Comăniciu a fost şef de sucursală la asigurătorul Astra din Braşov având în subordine câteva zeci de angajaţi. "Este o persoană care în Braşov a avut rezultate deosebite", a spus Radu Mustăţea, director general al Astra.

Astra a susţinut foarte mult proiectul PAID, de protecţie obligatorie împotriva dezastrelor naturale, proiect criticat dur ieri de Cristian Constantinescu, care a afirmat că această societate este în faliment tehnic, sumele încasate nefiind la nivelul riscului asumat.

Prin votul dat de parlamentarii PDL reiese că, pentru un angajat al Astra, acesta a fost punctul cheie în alegerea preşedintelui CSA. Însă este sub semnul întrebării dacă Romeo Comăniciu are calificarea şi competenţele necesare pentru anvergura unui asemenea mandat de preşedinte al CSA, care administrează şi ligiferează o piaţă de 2 miliarde de euro, unde sunt implicaţi zeci de mii de angajaţi şi agenţi de asigurare.

Audierea acestuia a venit după ce ieri, Cristian Constantinescu, cel care era considerat favorit în lupta pentru câştigarea postului de director al CSA, a fost respins de comisii cu 25 de voturi împotrivă la 14 voturi pentru.

Acesta nu a întrunit astfel numărul necesar de voturi pentru a fi propus în plenul Parlamentului ca preşedinte al CSA.

Cele doar 14 voturi pentru şi 25 impotrivă, arată că sprijinul din partea PDL a fost doar unul declarativ, în condiţiile în care coaliţia guvernamentală are mai mult de jumătate de voturile din comisia de buget-finanţe.

Comăniciu deţine 25% din compania Amouliani, cu afaceri de 534.000 de lei anul trecut şi 17 angajaţi, şi 100% din compania Anro Consulting SRL cu afaceri de 109.000 de lei în 2010.

Potrivit CV-ului depus la comisii, Comăniciu, director al sucursalei Braşov a companiei Astra Asigurări, este născut pe 8 ianuarie 1976 şi a studiat Finanţe Bănci Asigurări la Universitatea Spiru Haret, obţinând licenţa la Academia de Studii Economice în 1998. Un cititor a indicat că acesta ar fi urmat cursurile Colegiului Naţional Dr. Ioan Mesota din Braşov, absolvind liceul în 1994 cu media 6,09.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO