Bănci și Asigurări

Lovitură pentru economia subterană: Numărul bancnotelor de 500 de lei a scăzut cu o cincime în şase ani

Lovitură pentru economia subterană: Numărul...

Autor: Liviu Popescu

30.06.2015, 00:04 1861
Numărul bancnotelor de 500 de lei aflate în circulaţie în afara sistemului bancar a scăzut cu 18% în perioada 2008-2014, fiind singura cupiură al cărei nu­măr total de bancnote a scăzut, po­trivit datelor BNR. Numărul bancno­telor de 200 de lei a crescut de 2,5 ori în această perioadă, iar al celor de 100 de lei s-a majorat cu 76%.

Scăderea numărului de bancnote de 500 de lei poate fi interpretată ca un sem­nal pozitiv pentru economie, în con­diţiile în care cupiurile de valori mari contribuie direct la dezvoltarea eco­nomiei subterane.Utilizând ban­c­no­te de valori mari pot fi transportate foarte uşor sume semnificative de bani. Prac­tic, scăderea acestor cupiuri poate in­dica o creştere a preferinţei pentru plă­ţile de valori mari prin transfer bancar.

Numerarul aflat în circulaţie a urcat spre nivelul de 43 miliarde de lei (incluzând numerarul aflat în ATM-uri şi automatele de schimb valutar, respectiv 3,2 mld. lei cumulat) la finele anului trecut pe fondul revenirii apetitului pentru consum al populaţiei.

BNR a pus pe piaţă cu 13% mai multe bancnote pentru a acoperi ce­rerea. Astfel, numărul total de banc­note aflate în afara sistemului bancar a ajuns la 927 milioane de bucăţi.

Cupiura de un leu deţine cea mai mare pondere (31%) din numărul total de bancnote, adică 285 de milioane de bancnote. Pe locul doi se poziţionează cupiura de 100 de lei, respectiv 21%, ceea ce înseamnă 195 de milioane de unităţi. Cupiura de 500 de lei avea cea mai mică pondere, respectiv sub 1% în numărul total de bancnote.

Din punct de vedere valoric, banc­no­tele cel mai folosite la alimen­tarea ATM-urilor au continuat să deţină cele mai ridicate ponderi în total”, scrie în cel mai recent raport anual.

Bancnotele de 100 de lei aveau o valoare cumulată de aproape 20 mld. lei, respectiv o pondere de 46,5% din valoarea numerarului, în timp ce cupiura de un leu aveau puţin sub 1%, de circa 3 mld. lei. Pe locul doi pe clasamentul valoric se poziţiona cupiura de 200 de lei, cu o valoare de circa 10 mld. lei. Cupiura de 500 de lei avea o pondere de 8% din totalul cash-ului existent în economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO