Bănci și Asigurări

Lubomir Mitov, economist UniCredit: Cât timp mai putem să-i ”omorâm” pe depunători cu dobânzile negative? Această politică trebuie să se schimbe

Lubomir Mitov, economist UniCredit: Cât timp mai putem...

Autor: Cristian Hostiuc

18.01.2017, 14:33 1149

Lubomir Mitov, economistul şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, spune că politica dobânzilor negative nu poate supravieţui pe termen lung şi că la un momendat acest trend trebuie să se schimbe.

“Cât timp mai putem să-i omorâm pe depunători cu aceste dobânzi negative”, a menţionat economistul la un panel de discuţii legat de ce se întâmplă în lume, la conferinţa Euromoney de la Viena.

Acest model al dobânzilor mici şi negative trebuie să se schimbe cândva pentru a echilibra sistemul financiar mondial, a adăugat el.

Ceea ce niciun economist nu ştie este când se va întâmpla acest lucru, pentru că Băncile Centrale continuă să aibă politici monetare relaxate în încercarea de a creşte investiţiile şi a readuce creşterea economică.

Debora Revoltella, director în cadrul departamentului economic al Băncii Europene de Investiţii, spune că politicile economice trebuie să fie mai echilibrate: printarea de bani şi scăderea dobânzilor dau timp pentru ca politicile fiscale şi de restructurare să intre în funcţiune.

Paradoxal acum se vorbeşte despre necesitatea restructurării economiilor în Europa Occidentală, ceea ce era tema de acum 20 de ani pentru România şi fostele ţări comuniste.

Trebuie să existe o presiune pentru implementarea unor politici de restructurare şi reformă în ţările europene cu probleme, a menţionat ea.

Una din problemele Europei Centrale şi de Est este creşterea naţionalismului şi populismului din cauza faptului că  beneficiile integrării în Uniunea Europeană nu sunt aceleaşi pentru toţi.

“Există multă lume care se simte dată la o parte şi care crede că nu are niciun beneficiu prin aderarea la Uniunea Europeană”, a menţionat economistul de la UniCredit.

Într-un sondaj făcut printre participanţii la conferinţa Euromoney, cel mai important eveniment pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, creşterea populismului, a naţionalismului şi a problemelor legate de implementarea legilor este văzută de departe(60% din cei care au votat) ca principala ameninţare pentru ţările din Europa Centrală şi de Est.

Totuşi, investitorii rămân extreme de optimişti în privinţa creşterii economice din această zonă, pe care o văd peste cea înregistrată în 2016, de aproximativ 2-3%, dublu faţă de zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO