Bănci și Asigurări

Lubomir Mitov, economist UniCredit: Cea mai mare problemă a Europei Centrale şi de Est va fi legată de forţa de muncă, care este mai redusă şi mai puţin educată

Lubomir Mitov, economist UniCredit: Cea mai mare...

Autor: Cristian Hostiuc

18.01.2017, 14:32 775

Lubomir Mitov, economistul şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, spune că cea mai mare problemă a acestei zone, în viitor, va fi legată de forţa de muncă care se va reduce,  iar acest lucru va duce la scăderea economică.

“Fără forţă de muncă, educată şi calificată, nu poţi să faci proiecte şi nu vei avea investiţii”, a menţionat el.

Peter Brezinskhek, şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank International, estimează că pe termen mediu şi lung, creşterea economică a zonei Europei Centrale şi de Est se va reduce de la 3% la 2% pe baza problemelor cu forţa de muncă.

“Această problemă va fi mai acută în Europa Centrală şi de Est decât în Europa”.

Jerome Booth, economist şi preşedinte al firmei de consultanţă New Sparta, spune că pe termen scurt educaţia este o problemă în Europa Centrală şi de Est şi va trece mult timp până când va fi rezolvată.

Deşi la prima vedere Brexitul nu ar trebui să aibă o influenţă prea mare asupra ţărilor din zona Europei Centrale şi de Est, pentru că schimburile comerciale nu sunt atât de mari, economiştiii atrag atenţia că aceste ţări fac parte din lanţul de producţie european, ceea ce va avea efecte indirecte negative mult mai mari decât cele directe.

Toţi investitorii şi economiştii aşteaptă acum să vadă care vor fi politicile lui Donald Trump în America şi cum se va sfârşi Brexitul pentru a calcula impactul în activitatea economică din Europa şi din ţările Europei Centrale şi de Est.

Temerea economistului de la Raiffeisen este că Europa Centrală şi de Est va fi un pierzător în acest joc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO