Bănci și Asigurări

Luca, SocGen: Valoarea angajatilor mediocri, care au profitat de boom-ul economic, va scadea cum scad preturile la terenuri

Luca, SocGen: Valoarea angajatilor mediocri, care au profitat de boom-ul economic, va scadea cum scad preturile la terenuri

Florin Luca, director adjunct resurse umane pe international retail banking Societe Generale: O mare parte din managerii romani au tot ce le trebuie: sunt competenti, performanti si... tineri. Se spune ca la noi tinerii foarte buni ajung foarte repede manageri si ca nu sunt suficient de experimentati. In Occident, din contra, multe persoane foarte bune ajung sa aiba responsabilitati manageriale largi spre sfarsitul carierei si atunci sunt 'obosite' si 'blazate'.

14.12.2008, 17:25 134

Oamenii buni vor fi in continuare scumpi si cautati de angajatori, chiar in contextul crizei economice. In schimb, acei angajati care au ajuns pe pozitii bune si salarii mari, ca urmare a contextului economic si a deficitului de talente din piata, nu isi vor mai gasi cu usurinta de lucru, este de parere Florin Luca, director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul grupului francez Societe Generale.
"Angajatii mediocri, care au profitat de oportunitatile oferite de boom-ul economic al Romaniei din ultimii ani, nu vor mai avea alternativele din trecut. Oamenii foarte buni vor continua sa fie 'scumpi' pe piata muncii. Mediocrii sunt cei care vor suferi: valoarea lor de piata, umflata in mod nerealist in ultimii ani, va scadea asa cum scad preturile la terenuri", spune Luca, care din primavara coordoneaza de la Paris activitatile globale de HR pe retail ale grupului in 37 de tari si peste 50.000 de angajati.
Ritmul rapid de expansiune al retelelor bancare din ultimii ani a condus la o presiune enorma pe piata fortei de munca, care a generat lupta intre banci pentru oameni, dar si cresteri salariale accelerate.
La sfarsitul lunii septembrie, in sistemul bancar lucrau 71.505 de angajati, cu 12% mai multi decat in urma cu un an, cand numarul salariatilor din banking era de 63.500, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
BRD a fost unul din cei mai activi angajatori din sistem, deruland cea mai complexa campanie de recrutare din bankingul local, in cadrul careia au angajat aproape 7.000 de oameni in patru ani si jumatate. Doar anul trecut au intrat in structurile bancii 2.000 de oameni. Potrivit ultimelor date disponbile, in cadrul bancii lucreaza aproximativ 9.000 de angajati.
Angajatii din sistemul financiar-bancar au fost in ultimii ani cel mai bine platiti din economie, cu salarii medii nete care au variat in jurul a 1.000 de euro lunar. Salariul mediu net in servicii financiare a coborat insa in ultimele luni, ajungand in octombrie la 2.935 de lei (770 de euro), aproape dublu fata de salariul mediu net pe economie, care era de 1.327 de lei (349 de euro).
Luca spune ca nu se asteapta la o scadere a "lichiditatii" pe piata manageriala din Romania si afirma ca razboiul talentelor va continua, chiar si in actualul context economic. "O mare parte din managerii romani au tot ce le trebuie: sunt competenti, performanti si... tineri. Se spune ca la noi tinerii foarte buni ajung foarte repede manageri si ca nu sunt suficient de experimentati. In Occident, din contra, multe persoane foarte bune ajung sa aiba responsabilitati manageriale largi spre sfarsitul carierei si atunci sunt 'obosite' si 'blazate'".
Singurul lucru care le lipseste in prezent managerilor romani pentru a fi "excelenti" este capacitatea de a crea energie pozitiva in organizatii. "Aceia (manageri - n.r.) care vor ajunge sa poata acest lucru vor sti si ca viitorul lor este aici, in Romania, nu in alta parte", spune Luca, care inainte de a fi numit director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul Societe Generale, a fost timp de cinci ani directorul de resurse umane al BRD.
Luca lucreaza in BRD din 1999 si era la momentul numirii la Paris expatriatul cu functia cea mai inalta pe international retail banking in cadrul grupului francez. "Franta cunoaste la nivel de management o piata a muncii mult mai stabila decat cea pe care am cunoscut-o noi in Romania ultimilor 3-4 ani. Aceasta stabilitate este data pe de o parte de maturitatea pietei si pe de alta parte de sistemul social destul de rigid", spune Luca.
Stabilitatea are atat avantaje, cat si inconveniente. La capitolul "avantaje" intra specializarea mai indelungata intr-un post sau o meserie, fidelizarea salariatilor, drept pentru care turnoverul de personal in Franta este relativ redus, conditiile de munca, avantajele sociale, echilibrul intre viata profesionala si cea privata mult mai solid.
Cand vine vorba despre inconvenientele de pe piata fortei de munca franceze, Luca puncteaza managementul performantei - "destul de auster", ceea ce face ca evolutia in cariera sa fie mult mai anevoioasa. "Asa cum este foarte dificil sa concediezi o persoana neperformanta, tot asa este destul de greu sa recompensezi pe cineva foarte valoros pentru ca procentajele de crestere anuala a salariilor sunt foarte mici. Piata stabila face ca persoanele foarte valoroase si performante sa aiba putine sanse sa evolueze cu viteza pe care o cunoastem in Romania sau in alte tari din Europa de Est. Aici este foarte greu sa ajungi director la 28-30 de ani".
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO