Bănci și Asigurări

Lucian Anghel preia conducerea BCR Locuinţe când banca este în plin scandal cu Curtea de Conturi

Lucian Anghel a fost economistul-şef al BCR, şeful BCR Pensii, iar acum a fost trimis la BCR Banca pentru Locuinţe. El este şi preşedintele Bursei de Valori

Lucian Anghel a fost economistul-şef al BCR, şeful BCR Pensii, iar acum a fost trimis la BCR Banca pentru Locuinţe. El este şi preşedintele Bursei de Valori

Autor: Liviu Popescu

05.01.2016, 00:03 1278

Lucian Anghel, care în prezent ocupă şi funcţia de director general al BCR Pensii, dar şi pe cea de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, a primit aprobarea de la Banca Naţională pentru a prelua şi conducerea BCR Locuinţe, una dintre cele două bănci din sistem care activează în domeniul de economisire-creditare.

Anghel, 44 de ani, preia conducerea BCR Locuinţe într-un moment în care asupra instituţiei de credit planează suspiciuni de ilegalitaţi.

Curtea de Conturi suspectează cele două bănci de economisire-creditare care activează pe piaţa locală BCR Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe că şi-ar fi vândut produsele către copii minori şi vârstnici, adică tocmai persoanelor care nu se încadrează în schema de economisire-creditare. În plus, Curtea de Conturi pune în discuţie şi posibilitatea majorării în mod ilegal de către bănci a subvenţiei încasate de la stat prin reducerea unor comisioane în baza de calcul.

Lucian Anghel a absolvit Facultatea de cibernetică, statistică şi informatică economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executiv development program organizat de HEC Montreal Canada.

Noul preşedinte al BCR Locuinţe şi-a început cariera de bancher în 1996, adică la 24 de ani. Din 2007 a ocupat poziţia de economist-şef şi director executiv al direcţiei de strategie şi cercetare din BCR. Anghel a fost membru în board-ul director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management timp de cinci ani. În 2011 a activat şi ca expert în cadrul Băncii Mondiale.

În 2008, Lucian Anghel a fondat împreună cu alţi colegi Asociaţia România a Analiştilor Financiari-Bancari. Din 2012, ocupă funcţia de director general al BCR Pensii. El a fost recent reales pentru al doilea mandat în funcţia de preşedintele al consiliului Bursei de Valori Bucureşti.

BCR Locuinţe are un sold al depozitelor de circa 2,6 mld. lei. În portofoliul BCR Locuinţe există aproximativ 386.000 de contracte de economisi­re-cre­ditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 mld. lei. Portofoliul de credite acordate de BCR Locuinţe a crescut cu 16%, depăşind 176 mil. lei, potrivit unui comunicat de presă al BCR. Sistemul de economisire-creditare presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei-cinci ani, clientul dobândind ulterior dreptul la un credit în lei cu dobândă fixă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO