Bănci și Asigurări

Luna cu cea mai mare creştere a restanţelor la credite: salt de 500 de milioane de lei

Luna cu cea mai mare creştere a restanţelor la credite:...

Autor: Anelis Baciu

14.12.2013, 15:06 526

Restanţele la credite acumulate de populaţie au sărit în octombrie cu echivalentul a o jumătate de miliard de lei, dublu faţă de ritmul lunar consemnat anul acesta, întârzierile la plată mai mari de 30 de zile ajungând la 11,3 miliarde de lei (2,6 mld. euro), potrivit datelor BNR.

„E posibil ca unii români să fi preferat să meargă în vacanţe şi să amâne plata ratelor la credite. Valoarea restanţele va mai creşte pentru că dinamica creditării este slabă. Am văzut o deteriorare continuă a valorii activelor în ultimele nouă luni şi nu s-a ajuns încă la vârful creditelor neperformante“, consideră Mihai Pătrulescu, senior analist al UniCredit Ţiriac.

Saltul înregistrat în octombrie este de peste două ori mai mare decât media lunară din primele nouă luni, iar creşterea anuală (octombrie 2013 comparativ cu octombrie 2012) depăşeşte 2,1 miliarde de lei. Presiunea pe portofoliile de credite ale bancherilor a revenit astfel în condiţiile în care avansul restanţelor se calmase în ultimele luni, înregistrând ritmuri constante de creştere.
 

Citiţi pe www.zfcorporate: Rămaşi fără bani de rate după concediu, românii au strâns restanţe noi la bănci 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO