Bănci și Asigurări

Lupta pe depozite nu a muscat din marja de castig a bancilor

Lupta pe depozite nu a muscat din marja de castig a bancilor
12.08.2009, 18:08 37

Bancile au reusit sa isi majoreze castigurile nete din diferenta intre dobanzile incasate la credite si cele platite la depozite, chiar in conditiile in care prima jumatate a anului a adus o adevarata lupta pentru atragerea de fonduri de la clienti. Cum au reusit? Au scumpit si mai mult creditele deja acordate.

Din datele publicate pana acum, BCR, BRD si Banca Transilvania - trei dintre jucatorii de top - au anuntat venituri nete din dobanzi pentru primul semestru in crestere (pentru fluxuri exprimate in lei). Doar Raiffeisen a inregistrat o contractie usoara a veniturilor.

"Veniturile nete au crescut pentru ca spread-ul (diferentialul dintre dobanzile la credite si cele la depozite, n. red.) a crescut foarte mult. Diferenta a ajuns la 7-8 puncte procentuale", comenteaza Dragos Cabat, presedintele asociatiei analistilor financiari CFA Romania. Reprezentantii celor patru banci nu au facut ieri comentarii pe aceasta tema.

 

Marjele de dobanda au crescut

Datele BNR, care se opresc insa la luna mai, reflecta o crestere a diferentialului de dobanda, atat pentru populatie, cat si pentru companii.

In cazul creditelor si depozitelor in lei acordate populatiei, diferentialul a urcat in mai la un varf al ultimului an, iar la euro varful fusese atins in aprilie. Si pe zona companiilor bancile si-au majorat marjele de castig la lei, in ciuda cresterii dobanzilor platite la depozite pana la aproape 17%, in februarie. Doar la creditele in euro companiile au reusit sa negocieze dobanzi mai mici, astfel ca marja bancilor inregistreaza o scadere consistenta in mai fata de mai anul trecut.

"Bancile au reusit sa isi mentina profitabilitatea chiar daca nu au dat credite. Au stat pe clientii existenti si au acoperit toata cresterea dobanzilor cu resursele atrase de la clienti prin scumpirea creditelor", mai spune Cabat. El noteaza ca prin scumpirea creditelor, bancile au contribuit practic la inrautatirea situatiei financiare a clientilor, care a dus in final la aparitia problemelor la rambursarea ratelor.

Cea mai mare crestere a veniturilor a afisat-o grupul BCR, cu un plus de 21%, in lei, pana la 1,7 miliarde de lei (413 mil. euro). In schimb, veniturile nete din comisioane (care erau alimentate si de taxele incasate la acordarea de credite) au inregistrat o scadere cu aproape 36%.

La BRD si veniturile nete din dobanzi au urcat cu 14%, pana la 725 de milioane de lei (9172 mil. euro), iar in paralel veniturile nete din comisioane au crescut cu 8%, la 635 de milioane de lei (151 mil. euro).

Banca Transilvania a avut o crestere cu 5,5% a veniturilor nete din dobanzi la aproape 300 mil. lei (71 mil. euro), in timp ce incasarile din comisioane au stagnat.

Doar Raiffeisen a inregistrat scaderi atat pe veniturile din dobanzi, cat si din comisioane. La momentul anuntarii rezultatelor financiare, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen, a aratat ca marja de dobanda s-a ingustat in conditiile in care banca nu a transferat in totalitate catre clienti majorarea costului resurselor atrase. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO